Diari Més

Serveis

La capacitat del cementiri de Reus s'ampliarà amb una nova illa de 248 nínxols

El conjunt es construirà dins la zona nord del recinte municipal i donarà lloc a 30 sepultures dobles i una de senzilla per cada fila

En principi, la intenció és que a futura illa que es crearà ocupi 210 metres quadrats de la part nova.

La capacitat del cementiri de Reus s'ampliarà amb una nova illa de 248 nínxolsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cementiri general de Reus incorporarà 248 nous nínxols que quedaran ubicats al sector 2 de la zona nord. Reus Serveis Municipals ha elaborat el projecte tècnic de construcció de l’illa, prevista dins la part nova del recinte, que fixa el pressupost de les feines en uns 187.681 euros IVA inclòs. El conjunt tindrà unes dimensions de 33,3 metres de llargària, 6,3 metres d’amplària i 3,9 d’alçada. Així, l’illa podrà donar lloc a 30 nínxols dobles i a un de senzill per cadascuna de les seves files. En total, la superfície on s’actuarà abasta 210 metres quadrats. Actualment, el cementiri compta amb prop de 13.500 sepultures entre panteons, capelles, tombes i nínxols.

Tal com concreta el projecte, els nínxols prendran forma a partir de l’encaix de grans peces de formigó armat i les parets laterals comptaran amb subjeccions d’acer inoxidable. La coberta de l’illa es configurarà mitjançant llosetes, igualment fetes de formigó, impermeabilitzades i amb pendent. El sistema escollit per construir els 248 nínxols resulta molt similar al que va emprar-se per aixecar les més recents illes del cementiri general. Segueix, així, la seva línia estètica, permet que el muntatge es realitzi d’una manera relativament ràpida i alhora aporta directament els acabats exteriors. Afegint-hi algunes peces de serralleria –per a canals, ventilacions o baixants–, els treballs quedarien ja completament enllestits.

Dels 187.681 euros de pressupost que ara mateix es contemplen, la major part aniran destinats a les peces per al muntatge dels nínxols –72.300 euros–, tot i que els fonaments i les feines d’urbanització requereixen també una inversió rellevant. Els treballs inclouen la neteja i el rebaix del solar, l'excavació de rases i sabates i el reomplert de terres, abans de començar la col·locació de les peces dels nínxols, que es muntaran amb l’ajuda de grues. El projecte de Reus Serveis Municipals per tirar endavant la intervenció al cementiri general ja s’ha aprovat.

De la font al col·lectiu musulmà

Aquesta no és l’única ampliació de nínxols que el recinte municipal ha viscut en els últims anys. De fet, al 2014, ja se’n van construir altres 240 a la mateixa zona per incrementar la capacitat del cementiri. Una altra de les novetats incorporades en la darrera dècada a l’equipament va ser la Font de les Cendres, un espai on, des del 2017, els familiars que volen fer-ho poden celebrar una senzilla cerimònia i espargir les cendres dels seus difunts a l’aigua, de manera simbòlica. A més, aquest mateix any 2020, la comunitat musulmana va trobar al cementiri un espai adient per enterrar els difunts, a les tombes a terra que integren l’illa 25, i va fer ús de l’equipament per primera vegada de manera col·lectiva. Coincidint amb Tots Sants, el cementiri general de Reus, impulsat durant la segona meitat del segle XIX per l’advocat i polític reusenc Josep Sardà i Cailà, ha iniciat les celebracions dels seus primers 150 anys d’història i programarà, durant tot l’any, un seguit d’activitats commemoratives per difondre el patrimoni.

tracking