Diari Més

Municipal

«Hi ha molts artistes que volen tocar al carrer però no ho fan per por»

Músics demanen a l’Ajuntament de Reus que reguli les actuacions a la via pública «igual que altres municipis»

Patrick Resende i Dayenne Oliveira van actuar per primer cop diumenge al carrer Llovera.

«Hi ha molts artistes que volen tocar al carrer però no ho fan per por»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Patrick Resende i Dayenne Oliveira treballaven de cambrers, però la covid-19 els ha complicat els ingressos. A més, com a complement, «quan teníem temps, fèiem bolos per a esdeveniments, festes privades, casaments, restaurants… Era la nostra vida però ara està tot tancat». Ella també exercia de professora de cant, i encara imparteix classes online, però «ensenyava gent que actuava a l’hostaleria i, com que es queden sense feina, jo també», explica. Aquest diumenge, a dos quarts de vuit del vespre, ambdós van instal·lar el seu micròfon al carrer Llovera. Va ser «el nostre debut» als carrers de Reus, la ciutat on resideixen. Duien amb ells uns cartells on demanaven al públic que mantingués la distància i les mesures de prevenció per la pandèmia. «Hem trucat molts cops a l’Ajuntament per saber com funcionava per actuar a la via pública i ens deien que la responsabilitat era nostra si la gent s’aglomerava o si passava alguna cosa perquè ells no tenen un permís per donar; només m’ha passat aquí», explica Resende, que diu que «al final, després de donar-li moltes voltes, vam dir ‘mira, sortim i toquem; si ve la policia i ens diu que no, tanquem i marxem’».

El músic explica que «a Barcelona i a altres municipis pots sol·licitar un permís com a artista de carrer però aquí, no sé per què, no tenen aquest sistema» i diu que «ens agradaria que ens donessin un lloc i una hora». «Conec a molts artistes que tenen moltes ganes de sortir al carrer però tenen por», apunta, i precisa que «no es tracta només dels diners sinó de que n’hi ha molts que ho estan passant fatal a casa. La intenció és aquesta: que l’art i la cultura continuïn sumant i que el talent pugui seguir servint per animar la gent en aquests temps». A Resende i Oliveira «el que ens tira enrere és que, arribat el cas, la gent ens vegi recollint com si féssim alguna cosa dolenta».

Per això, «demanaria amb tot el carinyo que, de veritat, això es vegi bé i s’estudiï a Reus per tal que de debó tinguem aquesta facilitat, perquè som gent d’aquí i treballem aquí». Oliveira apunta que «els diners que puguem recollir ajuden bastant perquè ens hem quedat sense feina però és que, a més, també ens hem quedat sense els esdeveniments. I teníem músics que anaven amb nosaltres i que estan en la mateixa situació». Sobre l’estrena, la parella expressa que «ens alegrem moltíssim de poder aportar esperança i una mica d’ànims a la gent».

El govern té un esborrany

Precisament al ple d’aquest octubre, i arran d’un prec del grup del PSC que demanava «regular les actuacions artístiques als carrers de la ciutat», el regidor de Cultura, Daniel Recasens, explicava que «no coincidim en la urgència d’aquesta regulació, tot i que sí en la necessitat de fer-la». I apuntava que «tampoc coincidim en la necessitat de circumscriure-la en termes de covid-19» perquè «l’actuació en un espai obert, sense una traçabilitat, probablement es desaconsella en aquests moments». Amb tot, deia Recasens, «la regidoria té la voluntat de treballar en la línia d’aquesta possibilitat» i «tenim treballat un esborrany que recull un model que combina els de Girona i Tarragona». «Hem rebut unes manifestacions d’una vintena de músics que ja estan fent la seva activitat a Tarragona i que recollien la voluntat d’expressar-ho a Reus i els tenim agendats», admetia el regidor, tot i que precisava que «a dia d’avui, no ha estat mai una necessitat prioritària ni una demanda especialment intensa dels artistes». El PSC, en el seu prec, instava el govern a enllestir el reglament per poder «tocar i actuar al carrer de manera ordenada, determinant els espais, l’estona i gestionant la selecció dels artistes i els permisos».

tracking