Diari Més

Mobilitat

Queixes dels usuaris del bus urbà de Reus per la manca de distància entre seients

Reus Transport se cenyeix a la normativa per la covid-19 però els viatgers demanen no haver de seure a prop i més freqüències

Cartelleria indica que es restableix l'opció d'usar tots els seients.

Queixes dels usuaris del bus urbà de Reus per la manca de distància entre seientsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Fa uns mesos, hi havia enganxines a alguns seients per inhabilitar-los i que la gent no s’assegués una al costat de l’altra, però després les van treure i això és perillós», explica Ramon Anguera mentre espera per agafar l’autobús urbà a la plaça de les Oques, i diu que «jo deixo la motxilla al lloc del costat i així no s’hi posa ningú, perquè em fa por». La normativa d’ús del transport públic preocupa els usuaris, que se senten insegurs perquè consideren que «l’aforament no es controla» i «al final, hi ha hores del dia que els vehicles van plens», i lamenten que «a tot arreu se’ns diu que mantinguem les distàncies però, al bus, ningú s’assegura que realment es faci i reobrir totes les places no ajuda gens a que viatgem tranquils».

Fonts de Reus Transport consultades asseguren que l’empresa municipal compleix de ple la normativa de la Generalitat vinculada a la covid-19 i que, amb mascareta, es poden fer servir tots els seients. Precisen, també, que en el confinament més estricte sí que es van tancar seients però que es va fer únicament en aquell període i després es van reobrir.

Als vidres dels autocars municipals de Reus hi ha indicatius amb un recull de recomanacions vigents: pagament amb títol de transport o targeta de crèdit, la mascareta obligatòria, un màxim de dues persones per metre quadrat i es restableix la possibilitat d’ocupar tots els seients de l’autobús. S’aplica un aforament del 50%.

Amb tot, els passatgers demanen posar més freqüències que permetin ampliar les mesures sense que es perjudiqui el servei. Una altra veïna i usuària, Carme Reverté, sosté que «la meva filla agafa el bus a Juncosa 1 per anar a l’Institut Gaudí i sempre va a tope» i diu que «si els seients no es tanquen, la gent s’hi posa i no saps qui són». La presidenta de l’Associació d’Amics del barri Fortuny, Pepita Roig, que agafa el bus molt sovint, expressa que «no està bé que estiguin tots els seients disponibles i es permeti anar una persona al costat de l’altra». Una altra usuària, Mireia Roig, lamenta que «tanquen els bars però al bus anem enganxats i ningú controla l’aforament».

Gel i targeta de crèdit

La ubicació dels dispensadors de gel hidroalcohòlic, a la part central dels vehicles, també genera crítiques d’alguns passatgers, que es pregunten si és que «no cal tenir les mans netes fins que arribes allà». Roig recorda que «no hi ha cap sistema per recollir el gel sobrant, que acaba caient al terra i rellisca, i és perillós per a la gent gran. A més, el dispensador està tan a prop dels seients que, quan et rentes, sempre acabes ruixant a la persona que hi ha asseguda». Reus Transport explica que s’han instal·lat allà mirant de buscar la zona més àmplia del bus per evitar a l’acumulació de gent que es podria donar a l’entrada.

En relació a la prohibició de pagar en metàl·lic, el passatger Hassan Satouri destaca que «hi ha gent que no té la targeta de bus ni una de crèdit, i és un problema». Altres viatgers del bus urbà, com Jesús Moreno, se resignen: «Hem de fer el que es pugui i intentar mantenir la distància. Si tanquessin seients, també ens queixaríem».

tracking