Diari Més

Societat

Ocupes de Prous i Vila de Reus diuen que «no tenim cap altra alternativa»

Els qui viuen a prop de la nau incendiada dimarts, i que l’Ajuntament demolirà, volen recuperar la llum

Prous i Vila

Ocupes de Prous i Vila de Reus diuen que «no tenim cap altra alternativa»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’incendi d’una nau industrial al número 34 del carrer Josep Maria Prous i Vila va mobilitzar, aquest dimarts poc abans de les 22.30 h., nou dotacions de Bombers. És la segona vegada en poc temps que la construcció, que forma part d’una antiga illa dedicada als negocis de taller, crema. La primera va ser a l’estiu. Justament al costat de la nau calcinada, en el que havia estat un establiment de mecànica de vehicles, viu Jesús, de 33 anys. Explica que ja en fa tres que s’hi va instal·lar i que va anar a parar allà perquè «no tenia una altra opció», i insisteix que «estic disposat a pagar com sigui un lloguer social, però fa temps que em vaig inscriure a la borsa de l’Ajuntament i mai han arribat a trucar-me tot i que realment em fa falta». No té feina però «vaig fent coses que em surten, com treballs de pintura, i vaig tirant». Tant ell com altres persones que habiten a l’illa asseguren que no són conflictius i que la nau incendiada «és precisament on va la gent a punxar-se i a beure, però la resta fem aquí vida normal». Es queixen que, arran de l’incendi al número 34, «ens van tallar la llum i ara estem a les fosques i no podem ni cuinar» però diuen que «no la teníem enganxada perquè el propietari de les naus sap que vivim aquí i està d’acord, tenim cura que no vingui ningú que generi problemes».

Reiteradament, veïns i comerciants de la zona han denunciat, tal com recollia el Diari Més tot just el passat 19 d’octubre, incendis, sorolls i amenaces a la zona que atribueixen als ocupes, i alertaven que tenien por que es produís un nou incendi amb pitjors conseqüències, tal com ha acabat passant. Per això, demanaven de manera insistent que les naus s’enderroquessin i s’hi fes un espai d’aparcament, sense èxit. Fins i tot, havien plantejat una recollida de signatures. De fet, el grup del PP ja havia portat el conflicte al ple municipal a finals del 2018 i els veïns havien adreçat queixes a l’Ajuntament. Sobre l’incendi de dimarts, els ocupes expliquen que «un home d’uns 40 anys va venir a demanar-nos dormir a la nostra nau i li vam dir que no, i cinc minuts més tard la nau del costat cremava. Li va calar foc».

Tapiar els antics tallers

Urbanisme havia dut a terme inspeccions a les naus també al 2018 i havia descartat tapiar-les subsidiàriament. Ahir, però, el consistori va enviar un comunicat on anunciava que sí que ho faria, «per ordre de l’alcalde» i «davant el risc que suposen per a la seguretat de les persones i la salut pública». «A l’espera de l’informe final de l’arquitecte municipal, l’estructura de l’immoble pot haver quedat afectada i s’haurà d’enderrocar», detallava ahir l’Ajuntament, que reconeixia que «el conjunt de naus ha estat objecte d’ocupacions il·legals que han generat reiterades queixes veïnals i actuacions de la Guàrdia Urbana per a la prevenció d’actes incívics i delictius». La intenció és tapiar primer les naus buides i després «les que en el seu interior s’han localitzat restes orgàniques que s’hauran de retirar». Sobre les naus ocupades, l’Ajuntament apunta que «la Guàrdia Urbana i els Serveis Socials han donat continuïtat als serveis d’atenció que tenen oberts per buscar una solució per a les persones que hi viuen» però no concreta com es desallotjaran. Al carrer Vallroquetes també va cremar un edifici ocupat que es tapiarà.

tracking