Diari Més

Hisenda

FAVR: «Tal com estem enguany, l'ideal hauria estat baixar impostos»

La congelació de tributs de cara al 2021 es queda curta per a la Federació de Veïns de Reus després de l’anterior increment d’un 9,7%

L'Ajuntament de Reus, en una imatge d'arxiu.

FAVR: «Tal com estem enguany, l'ideal hauria estat baixar impostos»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR) veu en la modificació d’ordenances fiscals aprovada al ple d’aquest passat divendres, que va prosperar amb el «no» en bloc de l’oposició, una oportunitat perduda d’haver rebaixat la pressió fiscal després de l’increment del 9,7% que va aplicar-se a aquest exercici 2020. El seu president, Marcos Massó, explica que «ens hauria agradat, segur, que es rebaixessin els impostos» i apunta que la mesura hauria estat especialment pertinent «tenint en compte tal com estem enguany, que la majoria de la gent té una feinada per arribar a final de mes». La decisió del govern de congelar els tributs és «normal», valora Massó, que diu que «només faltaria que ara els tornessin a pujar», tot i que recalca que «l’ideal hauria estat baixar-los».

L’augment del 9,7% va tirar-lo endavant l’executiu local en la sessió plenària del 25 d’octubre del 2019. El gruix dels tributs va tenir en compte els increments de l’IPC dels últims 8 anys (7,7%), més un augment del 2% «per garantir la continuïtat dels serveis», tal com explicava llavors el govern, que destacava haver-hi incorporat criteris de progressivitat. L’aplicació de la pujada sobre la ciutadania ha tingut una repercussió «negativa», afegeix el president de la FAVR, que explica que «la pujada de gairebé un 10% ha coincidit amb un dels anys més dolents en molt de temps». «Hi ha famílies a les quals aquest 10% els ha suposat pagar 300 o 400 euros més a l’any, no han estat 30 o 40», precisa, i diu que «cal sumar l’IBI, les escombraries, els guals… Al final, la pujada és forta». Massó expressa que «dins del que comporta l’anterior increment, el que estem vivint ho ha agreujat tot» i destaca que «segur que hi ha persones que els hi ha costat poder pagar els tributs». «Ara mateix, si tens un bar, un restaurant o un determinat comerç, a casa no entren diners o segurament n’entren molts menys dels que abans esperaves», precisa, i afegeix que «el panorama que hi ha és prou complicat com per agreujar-ho més amb els impostos; s’han congelat per l’any que ve però és que només faltaria que es tornessin a pujar».

En diferents fases

De fet, l’any passat, «abans que s’aprovés la pujada, més d’una vegada vam parlar dels impostos amb el govern i els hi vam demanar que no incrementessin de cop un 10%, que ho fessin un 3,5% cada any i en diferents anys, però finalment es va decidir així». LA FAVR va ser una de les entitats en oposar-se activament a la pujada d’impostos i taxes com també ho van fer l’Associació de Veïns I de Maig, L’Harmonia del Carme, Entre Veïns, PSC, Cs o l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya. Va recollir, igual que algunes altres entitats del municipi, multitud de signatures de veïns que va registrar a l’Ajuntament per tal d’intentar frenar el moviment. Les firmes «tenen el poder de dir que no estem d’acord i que l’Ajuntament en tingui constància» però «han quedat així», afegeix el president de la Federació d’associacions de Veïns de Reus.

La congelació d’impostos per al 2021 la va acordar el govern de Reus al ple de divendres en solitari. En la mateixa sessió, Junts per Reus, ERC i Ara Reus van aprovar també una «reforma fiscal» enèrgicament criticada per l’oposició i que té «el triple objectiu d’atraure noves grans empreses a la ciutat, generar ocupació i fomentar els habitatges amb protecció oficial». L’acord inclou fins a sis bonificacions fiscals, entre les que destaquen la reducció del 95% de l’IAE, l’IBI i l’ICIO per a les empreses, activitats i immobles de nova implantació a la ciutat i que acreditin la creació de nous llocs de treball. La regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, ha defensat en reiterades ocasions que «Reus és una ciutat amb la pressió fiscal baixa».

tracking