Diari Més

Economia

La suspensió del Trapezi cancel·la un centenar de reserves als hotels de Reus

Les anul·lacions colpegen el sector a la ciutat, que esperava un dels millors caps de setmana del 2020 enmig d’un moment crític

Un instant de l'espectacle inaugural de l'any passat.

La suspensió del Trapezi de Reus cancel·la un centenar d'habitacions d'hotelOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La suspensió de la Fira de Circ Trapezi, forçada per l’evolució de la crisi sanitària a dos dies de l’inici dels espectacles, ha colpejat els hotels de Reus. L’esdeveniment va reorganitzar-se en tres moments arran de la covid-19 i havia d’haver desplegat la seva programació de carrer entre el 23 i el 25 d’octubre però, tot i l’esforç per mantenir-lo a l’agenda, l’augment del risc de rebrot no ho ha permès finalment. Només entre artistes, membres de l’organització i altres professionals relacionats amb el muntatge i el desenvolupament de les propostes escèniques, la cancel·lació de reserves frega el centenar d’habitacions. Si el balanç es fa en pernoctacions, la xifra superaria de llarg les 250.

L’Hotel Reus Park ha perdut 50 reserves que haurien omplert la meitat de la seva capacitat total durant tres nits, entre ahir i diumenge. L’NH Ciutat de Reus allotjava el Trapezi en entre 25 i 30 habitacions, de divendres a diumenge, que ara han quedat lliures. I a l’Hotel Reus Centre la Fira de Circ n’hauria ocupat unes 15, el ple de la capacitat de l’establiment, entre ahir i diumenge. A aquestes cal sumar les cancel·lacions de visitants que acudien a la ciutat per assistir als espectacles de circ i que, tot i que molt poques, també havien generat reserves enguany. El sector qualifica la pèrdua com «un cop molt dur» en un període de l’any en què «per davant, ja no hi ha gaire cosa i les expectatives ara mateix són dolentes». El cap de setmana del Trapezi era esperat per alguns com el millor del global del 2020 pel que fa a ocupació hotelera, tot i que hi ha negocis que també van viure un pont del Pilar bo. El fet que la fira s’hagués traslladat del maig a l’octubre resultava positiu per animar el sector en aquest context especialment crític.

El director de l’Hotel Reus Park i alhora representant dels hotels de Reus a l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la província de Tarragona (AEHT), Magdaleno Pareja, explica que «teníem reservades 50 habitacions dobles i individuals que eren el 50% de la capacitat de l’hotel, per tres nits. Són diners que ja no facturarem i ara estem pràcticament buits». La cita «no ens hauria salvat ni la temporada ni la tardor, perquè la situació és molt crítica, però la injecció econòmica era important» tenint en compte que «ara ve novembre, que és un mes dolent on no hi ha cap esdeveniment».

Sense bars, «no hi ha manera»

Pareja lamenta que el poc marge amb què s’ha produït la suspensió ha provocat que «havíem comprat, per exemple, productes per servir l’esmorzar, i ara estem mirant si podrem retornar-los» i «teníem previst haver tret ahir de l’ERTO treballadors». «És un cop molt dur», diu, i explica que a partir del 31 d’octubre l’establiment analitzarà si segueix obert o si para fins al gener. «Amb els bars i restaurants tancats, no hi ha manera», diu, i explica que «això impossibilita fins i tot els viatges d’empreses» i «estem al 10% d’ocupació».

A l’NH ciutat de Reus hi havia entre 25 i 30 habitacions reservades per hostes del Trapezi i «s’han cancel·lat totes». De fet, la setmana passada l’hotel ja va tenir algunes anul·lacions de visitants que venien al festival i que, per la progressió de la pandèmia, van canviar els seus plans. L’establiment ve de tancar un bon pont del Pilar però considera elevat el volum d’ocupació que l’esdeveniment generava, especialment coincidint amb l’aturada de bars i restaurants i amb l’impacte que aquesta ha tingut en el sector. Al Reus Centre, «més o menys eren 15 les habitacions que anaven a companyies i treballadors de muntatge, gairebé totes les que hi ha, durant tres nits del 22 al 25». Tot i que «hem anat fent, especialment els cap de setmana, i també teníem fins fa poc personal d’empreses», les cancel·lacions produïdes pel fet que el festival no se celebri «suposen la diferència entre omplir o no». En l’anunci de cancel·lació del Trapezi, dimecres, l’Ajuntament havia reiterat insistentment el seu compromís amb la cultura i la lluita per no renunciar a la Fira de Circ fins que la força major ha obligat a fer-ho.

tracking