Diari Més

Infraestructures

UGT demana captar vols domèstics a l'Aeroport de Reus per evitar l'hivern en blanc

El sindicat crida als responsables polítics del territori a «treballar tots a una» per recuperar rutes nacionals, perdudes l’any 2016

Les instal·lacions van incorporar al juliol els mecanismes per detectar passatgers positius.

UGT demana captar vols domèstics a l'Aeroport de Reus per evitar l'hivern en blancOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A les portes ja d’una campanya d’hivern que s’espera sense cap ruta regular a l’Aeroport de Reus, UGT veu en els vols domèstics una alternativa útil per no deixar a zero l’activitat de l’equipament. El delegat del sindicat a l’aeròdrom, Carlos Tomás, valora que «si no hem de tenir gens de passatge comercial durant l’hivern, aconseguir vols nacionals podria salvar-nos o mitigar aquesta situació, que ens preocupa molt». Per això, el sindicat fa «una crida als responsables polítics del territori» per «treballar tots a una i recuperar-los».

Reus, que sí que havia operat anys enrere connexions nacionals, en va perdre la darrera, Palma, l’any 2016, i no n’ha arribat mai a tenir cap més. L’Aeroport entrarà en la temporada baixa aquest cap de setmana del 24 i 25 d’octubre i l’única companyia que últimament hi programava rutes d’hivern, Ryanair, no està venent bitllets per viatjar a Reus a partir del novembre. Fonts de l’aerolínia consultades no aclareixen si es preveu cap canvi en aquest sentit més endavant. Per altra banda, però, Ryanair va anunciar fa pocs dies la posada en marxa de quatre nous enllaços regionals que s’activaran al desembre: Palma-Jerez, Barcelona-Lanzarote, Màlaga-València i Alacant-Vitòria.

UGT considera que el panorama que la covid-19 ha deixat, que afecta tots els aeroports de la xarxa d’Aena, s’ha vist agreujat a Reus «pel que, en la nostra opinió, havia estat anteriorment una mala orientació de l’estratègia comercial», focalitzada en el turisme britànic. De fet, el sindicat fa temps que reclama que l’Aeroport torni a oferir vols domèstics. Sobre si, en el context de la pandèmia, aquest tipus d’enllaços funcionarien o no, Tomás explica que «el volum dependria de l’evolució del virus, evidentment, i els vols potser no anirien al 100%, però pensem que són factibles». «Així és com estan tirant endavant ara, per exemple, els aeroports de la Cornisa Cantàbrica», apunta, i assegura que «ho poden fer perquè ells sempre han treballat amb aquest tipus de rutes, que són ara de les poques que funcionen, però aquí no ha passat». El delegat d’UGT subratlla que «el que demanem és un compromís per intentar atraure-les, entre tots, de tornada Reus, perquè al seu moment hi van ser i van eliminar-se», i destaca que «aquesta és la nostra assignatura pendent» tot i que «està clar que, quan tot es recuperi i vagi tornant a la normalitat, tots els mercats són importants, com ho és el britànic, i no hem de descuidar-los».

La terminal, sense ús, s’apagarà

Si, tal com tot apunta, l’Aeroport de Reus inaugura finalment la temporada d’hivern 2020 sense que hi hagi programada cap connexió regular, segons confirmen fonts d’Aena, la terminal apagarà la il·luminació i el clima i quedarà, de fet, tancada. L’únic bar que ara es troba actiu, i que atén els passatgers un cop han passat els filtres per embarcar, s’aturarà. La terminal podria reobrir-se si, en qualsevol moment, resultés convenient fer-ho. Les pistes estaran permanentment disponibles per acollir possibles vols sanitaris, de Salvament Marítim o del CESDA, entre altres, que no necessitarien fer un ús de la terminal per operar-se.

Amb tot, l’horari d’obertura d’hivern de l’Aeroport es mantindria com fins ara, de 8 a 22 h., i no hi ha previsió que la plantilla d’Aena hagi de patir ajustos. Els 23 treballadors fixos-discontinus que habitualment s’incorporen a l’estiu sí que podrien acabar l’any en un ERTO que l’empresa compensaria per mantenir íntegre el salari. Caldrà veure la repercussió de tot plegat en el personal de handling i d’altres àmbits que puguin quedar afectats per la inactivitat.

tracking