Diari Més

Entitats

El Centre de Lectura de Reus s'obre a noves generacions amb la digitalització

El confinament va obligar l’entitat a adaptar-se als nous temps per a no aturar per complet l’activitat

Tres estudiants utilitzant l'ordinador a l'interior d'un dels espais del Centre de Lectura.

El Centre de Lectura de Reus s'obre a noves generacions amb la digitalitzacióOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre de Lectura es troba en plena ampliació cap al món digital, un canvi que ja tenien present des de l’entitat però que la covid-19 i, especialment, el confinament, han fet avançar d’una manera més ràpida al que es preveia. «De totes les coses dolentes, també en surten de bones», explica la cap de Biblioteca del Centre de Lectura, Montserrat de Anciola, qui argumenta que «tots els serveis postpandèmia s’han convertit en un doble servei». I és que el fet d’estar confinats, ha permès als treballadors del centre donar una volta a les activitats programades per fer que «tot el que es fa en les quatre parets, no es quedi només aquí dins».

«La primera setmana del confinament vam establir totes les eines necessàries per poder comunicar-nos entre nosaltres, per poder mantenir les reunions setmanals però ara virtualment», exposa de Anciola, qui detalla que «com que els serveis tradicionals de biblioteca no els podíem oferir, vam intentar arribar als nostres usuaris d’una altra manera». Tal com explica la cap de Biblioteca, «com que tothom estava a casa confinat, vam fer una guia amb un recull de tots els llibres, obres de teatre i música que altres entitats havien decidit obrir a la ciutadania, perquè els nostres socis i usuaris poguessin accedir a la cultura des de casa».

Aquesta guia va ser només un dels passos del Centre de Lectura cap a la digitalització, ja que a continuació van procedir a adaptar tot el que havien programat per als mesos posteriors al format virtual. «Un dels actes era el Dia Mundial de la Poesia i vam fer una crida als nostres socis perquè enviessin poemes i vam celebrar el dia per les xarxes, on vam penjar càpsules dels poemes», exemplifica de Anciola, qui també comenta que «vam gravar les hores de conte i les vam pujar a un canal de YouTube perquè els més petits també estiguessin entretinguts». Virtualment també van reunir, via Zoom, als integrants del club de novel·la negra o l’exposició de roses virtual, que enguany també la van realitzar a través de les xarxes. «Vam intentar mantenir la nostra activitat i serveis però d’una manera adaptada a les circumstàncies», assegura de Anciola.

Subvenció de la Generalitat

D’altra banda, en el cas de l’Escola de Lletres del Centre de Lectura, també estan preparats per a fer classes en línia si la situació ho requereix, tal com ja va succeir al mes de març.

Pel que fa a l’escola de dansa, el president de l’entitat, Lluís Miquel Pérez, detalla que «apliquem totes les mesures que exigeixen de sanitat, no només en aquestes classes, sinó per tot el centre. En el cas de la dansa, les alumnes tenen marques al terra d’on no poden sortir per respectar les distàncies». Això ha fet que hi càpiguen menys alumnes per classe, però estan utilitzant altres aules per a evitar que ningú es quedi sense lloc. El president del Centre de Lectura, també destaca la feina del personal: «La gent ha estat fantàstica perquè han pensat com podríem arribar als socis i això ens ha estat reconegut per la Generalitat perquè hem obtingut una subvenció per adaptar el centre».

Aquesta subvenció, dotada amb uns 5.000 euros i que encara estan pendents de rebre, ha servit per a impulsar aquesta ampliació dels serveis cap al món virtual. «Oferir un streaming en condicions requereix càmeres i equipaments que no teníem, per tant, una inversió econòmica i tècnica», comenta un dels tècnics de l’entitat, qui afegeix que «amb les restriccions d’aforament, ara estem implantant un sistema d’streaming dels actes, la programació de novembre i desembre ja incorporarà activitats que s’incorporaran al canal de YouTube com a directes». Per a Pérez, «la idea era obrir les portes del centre i arribar a uns públics que tendeixen a ser més joves i poder-los incorporar al nostre món i arribar a altres generacions que també és el que ens interessa». «M’agradaria tenir una junta directiva compensada entre gent jove i gent de la meva edat», puntualitza el president.

tracking