Diari Més

Cultura

Les Festes de Sant Pere i Misericòrdia han costat 405.000 euros menys

L’Ajuntament destinarà la diferència respecte a la previsió inicial, generada per les restriccions de la covid, al Pla de Reactivació

Un instant dels balls petits al Mas Iglesias.

Les Festes de Sant Pere i Misericòrdia han costat 405.000 euros menysOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Festa Major de Sant Pere de Reus ha costat aquest any 2020, aproximadament, 44.000 euros, segons les dades aportades per l’Ajuntament. L’any passat, la xifra havia estat de 365.000. Al seu torn, Misericòrdia, que enguany ha representat prop de 82.000 euros –pendent encara de tancar comptes–, es quedarà també molt lluny dels 166.000 euros del 2019. Ara, doncs, la suma de les festes majors ha suposat 126.000 euros davant els 531.000 de fa un any: la diferència econòmica, en aquest context de covid-19, és de 405.000 euros que s’havien reservat d’inici però no han acabat executant-se. El govern revertirà directament la xifra en el Pla de Reactivació Econòmica i Social de Reus.

El regidor de Cultura, Daniel Recasens, concreta que «sabent en la situació en què estàvem, els pressupostos de les dues festes majors van canviar: canvia, d’una banda, la nostra previsió de despesa, perquè sabem que hi ha tota una sèrie d’activitats que no les podrem realitzar; i d’altra banda, canvia tota la nostra previsió d’ingressos perquè algunes de les entitats que ens poden donar suport a les festes tampoc no hi són perquè les festes no són iguals».

Aquests 405.000 euros, «són una quantitat que no hem gastat», tal com precisa Recasens, que recorda que «vam dir al seu moment que tot el que no anés a les festes aniria a parar al Pla de Reactivació». «De fet», afegeix, «al moment de projectar el Pla, el que volia l’Ajuntament era saber de quants diners podríem disposar, més enllà d’esperar els romanents o els diners d’altres institucions. I així es van anar a buscar totes les partides de totes les regidories per veure què era el que no es podria fer enguany». A la regidoria de Cultura, «és evident que les dues grans partides són les de les festes majors, i aquesta quantitat es destinarà al Pla», afegeix.

Actes suspesos i noves despeses

El Pla de Reactivació Econòmica i Social de Reus compta amb un apartat específicament dedicat a pal·liar els efectes negatius que ha tingut el virus sobre l’àmbit de la cultura. En aquest sentit, Recasens explica que «hi ha una part del que no s’ha gastat a les festes que anirà, també, a cultura» però subratlla que «es tracta de buscar tot el que tenim i, després, projectar com podem reactivar tota l’economia de la ciutat amb els diners de tots». La pandèmia, que va limitar especialment el desenvolupament de Sant Pere i va obligar a adaptar Misericòrdia al reguitzell de mesures necessàries per poder desplegar-ne una part i fer-ho de forma segura, ha generat menys despesa pel que fa a actes que no s’han dut a terme. Els grans concerts d’accés lliure en són un exemple, tal com detalla Recasens, que diu que «des d’un principi vam veure que no els podríem fer», així com la Tronada. La covid, però, també ha frustrat ingressos que abans haurien entrat, i ha generat una inversió en qüestions com ara emissions online o control d’aforaments. En aquest sentit, el regidor de Cultura explica que «enguany no hem fet Seguici però sí que hem fet uns determinats balls que abans no es feien i que ens han generat una projecció d’aquest espectacle que abans no hi era». Per això, «alguna despesa que no seria gens natural en unes altres festes, aquest 2020 ha estat nova, com també les emissions en streaming».

Sobre la situació econòmica de les entitats festives i culturals, Recasens explica que «tindran la mateixa subvenció però veurem quines podran justificar-la igual de bé o no» i recorda que «hi ha algunes entitats l’activitat de les quals no és només la Festa Major». «El que hem intentat és mantenir al màxim, amb el marge que podem, les subvencions que venien tenint les entitats de la ciutat», afegeix el regidor, que diu que, amb tot, «tothom, al 100%, segur que no les rebrà perquè depèn de com les utilitzin i de si es vinculen a actes que no es faran».

tracking