Diari Més

Infraestructures

Els controls anticovid a l'Aeroport de Reus no detecten cap cas entre 13.614 turistes

El formulari de salut, la presa de temperatura i la inspecció visual van trobar 160 sospitosos però només 4 van requerir la PCR

Els sistemes de seguretat implantats a l'Aeroport de Reus.

Els controls anticovid a l'Aeroport de Reus no detecten cap cas entre 13.614 turistesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cap dels 13.614 turistes que han aterrat a la Costa Daurada a través de l’Aeroport de Reus des de la represa dels vols, l’1 de juliol, ha donat positiu per covid-19 en els filtres implantats per evitar l’entrada de persones contagiades al territori. Tal com detallen fonts del Ministeri de Salut al Diari Més, al llarg d’aquests tres mesos de la temporada d’estiu a l’aeròdrom, 160 viatgers van fer saltar les alarmes en algun dels múltiples controls primaris i van ser considerats inicialment possibles casos. Avaluacions posteriors en van descartar la majoria i només es va arribar a fer la PCR a quatre persones amb característiques preocupants. Les quatre van ser negatives.

Els passatgers que desembarquen a Reus –com a qualsevol altre aeroport de l’Estat– afronten un mínim de tres controls amb la finalitat d’assegurar que estan lliures de covid-19. El primer que es presenta és el control documental, on cada viatger completa un qüestionari, anomenat Formulari de Control Sanitari, amb les seves dades personals, les dades del seu vol, detalls vinculats a l’estada que farà a la destinació i el seu estat de salut previ al desplaçament. El formulari s’ofereix a través del web www.spth.gob.es i, un cop s’ha omplert, el web genera un codi QR que ha de presentar-se per poder travessar la frontera. En aquest primer pas, dels 13.614 arribats a l’Aeroport entre juliol i setembre, un total de 148 van ser detectats com a possibles contagiats, segons les mateixes fonts. El següent és el control de temperatura. Segons les instruccions del Ministeri, es porta a terme «de manera rutinària i amb la finalitat d’identificar pacients amb febre». La temperatura màxima que un turista pot marcar per continuar el seu camí sense haver d’aturar-se és de 37,5 graus centígrads. La presa de temperatura ha de fer-se sense contacte o bé amb càmeres termogràfiques i sense enregistrar imatges de la persona. Dels passatgers que van aterrar a l’Aeroport, 10 tenien una temperatura més alta, febre segons els protocols. Finalment, el tercer filtre és un control visual. En aquest període, 2 viatgers van ser percebuts com a possibles positius per covid-19 després de sotmetre’s a l’exploració.

Intervenció de Sanitat Exterior

Aquests 160 usuaris que semblaven tenir covid-19 en algun dels tres filtres primaris van passar a una avaluació sanitària, on encara es va mantenir la sospita sobre 7 passatgers. Sanitat Exterior els va avaluar i va acabar-ne derivant quatre a la Comunitat Autònoma per fer una confirmació diagnòstica. Dels quatre, tots van resultar negatius en el test de coronavirus. Des de principis d’agost, el total de les destinacions de l’Aeroport de Reus van quedar afectades per quarantenes o –confinament o PCR a la tornada– implantades pels països d’origen.

tracking