Diari Més
Andreu Martín

Portaveu del grup del PSC

Política

«Vist que té un romanent tan eixerit, potser Pellicer pot abaixar impostos»

El socialista titlla de «joc de no sumar» la lluita de l’alcalde pel superàvit i pregunta «qui li va impedir gastar els diners al 2019»

El portaveu del grup municipal del PSC, Andreu Martín.

«Vist que té un romanent tan eixerit, potser Pellicer pot abaixar impostos»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—S’ha gestionat bé la situació de rebrots a Reus?

—En la primera fase, vam tenir una certa sort perquè, per la raó que fos, al nostre territori el virus no s’havia instal·lat. Però ara no l’hem tingut. I la gent no ha incorporat els elements per creure que la protecció de tots passa pel compromís de tothom. La gestió de l’Ajuntament ha estat de perfil autoritari: s’ha tancat tot el tancable i han faltat persones i serveis de confiança, i la gent se sent desorientada.

—En el traspàs de l’Hospital, el PSC va votar «no» fins al darrer dels tràmits.

—El govern s’ha volgut desfer de l’Hospital perquè per a ells és massa feina i massa maldecaps. Ara tindran menys feina, no sé si cobraran el mateix. És negatiu perquè hi pot haver canvis en el model de gestió però el paper del territori era important. Per què la solució ha estat passar tot el conglomerat –Hospital, CAP, centres sanitaris– a una gestió directa de Salut sense parlar del territori? El territori té un paper en l’àmbit dels residus o els transports, i per què no en salut?

—I estan en contra d’aïllar positius per covid-19 a la residència d’Horts de Miró.

—Sí. Pensem que el sociosanitari ha de ser un equipament pel que es va pensar: una residència amb millors condicions que altres. No ha de fer una gestió de la covid. Aquesta s’ha de realitzar anant a casa de la persona gran, o des de la residència on estigui en un hospital. L’ús per la concentració de casos no té sentit i pot generar més problemes que no pas solucions.

—Al maig, el govern va presentar el Pla de Reactivació amb la complicitat de múltiples actors i del PSC. Com està funcionant?

—Va lent. Els procediments administratius no faciliten. La visibilització del pacte va ser ràpida però ara fer-lo real està sent molt més lent del que esperàvem, en el sentit que era una cosa urgent. I ja veurem si apostes com la dels Bons Reus arriba un moment que són o no són positives: volem que la gent compri però també li demanem que es quedi a casa. El Pla està circumscrit a un moment precís que no ha de tornar a passar, i més important que el Pla és que hi hagi la reactivació. Nosaltres, com a Ajuntament, hem de facilitar que això passi.

—Com veu la lluita que l’alcalde Pellicer lidera sobre l’ús dels romanents?

—Li començo a veure un tic còmic a la situació, de comèdia absurda. L’esforç de l’alcalde per comunicar que té no sé quants diners dels ciutadans de Reus, que ha fet tot un gran esforç perquè no s’hagin gastat durant el 2019 i que ara vol que li donin llibertat per destinar-los al que vulgui... La ciutadania no acaba d’entendre com pot haver tingut aquests diners i ha apujat un 11% els impostos. L’alcalde s’ha posat en evidència. Resulta que s’ha demostrat que apujar els impostos no era imprescindible. I aquests diners, per què no se’ls va gastar al 2019? Qui li va impedir? Pedro Sánchez li va dir que no se’ls gastés? Però l’alcalde sap perfectament, i aquest és el seu cinisme, que el seu grup al Congrès dels diputats va votar amb el PP una llei que deia que els romanents s’havien de dedicar a reduir deute o a inversions sostenibles. El PDeCAT, o el que fos en aquella època, ho va votar. I el que proposava l’Estat era una forma per salvar això.

—Si vostè fos alcalde, què faria amb el superàvit? L’hauria donat a l’Estat?

—Hi ha molta varietat de posicionaments segons la realitat de cada ajuntament. La del de Reus, si té romanents, no deu ser tan complicada. Sempre, si un té més diners, se’ls gasta. Però és que no s’han gastat. Si jo tinc romanents sistemàticament abans, apujo els impostos i els continuo tenint... Jo crec que la de l’Estat era una bona fórmula. L’Estat deia: dona’m els diners i jo te’ls retorno com si fos un préstec que m’hagis fet, i els pots gastar en qualsevol cosa. Els diners es quedaven a Reus així i es queden a Reus amb l’opció que ha fet l’alcalde, que és per reduir deute o inversions sostenibles. Si es vol una alternativa, ha de ser legal.

—Així, de què creu que ha servit tombar el decret dels romanents?

—Haurà servit per alinear-se en contra del govern central, però per a res més. Alinear-se amb el PP i Vox, una escenificació de posar-se en un bàndol. I la decisió de l’alcalde, un joc de no sumar, ens ha deixat sense temps.

—Hi ha hagut contactes amb el govern pels pressupostos?

—El govern ja no governa sinó que regna. I no ens ha contactat per cap conversa inicial. Ha d’estar treballant en les línies perquè, normalment, al novembre ja hi està. Però és que abans hi ha la publicació de les ordenances, la fixació de tributs, i aquí Pellicer té l’oportunitat d’actualitzar-los. Vist que té un romanent tan eixerit, potser pot escoltar els ciutadans i afluixar la pressió. Amb el que s’ha estalviat i la bona gestió que diu que fa, podria abaixar els impostos. Estarem encantats de rebre la proposta del govern d’ajustar-los a la seva gran gestió que li permet tenir uns romanents milionaris.

—Sí que han tingut, fa poc, una reunió per desencallar infraestructures.

—La infraestructura que ara es treballa conjuntament és l’estació de Bellissens. El retorn de la reunió que vam tenir a l’estiu era que a l’octubre ja s’hauria rebut la informació de tots els operadors que utilitzen la via. Així se sabrà si s’ha de realitzar un estudi funcional abans de fer l’estació. Si no cal, aniríem a licitar el projecte constructiu. Si cal, només allargarem terminis.

tracking