Diari Més

Judicial

Primera Instància número 8 de Reus resoldrà incapacitacions i desnonaments

El nou òrgan s’activarà el 30 de setembre, amb nou mesos de retard, i els jutges en demanen un altre de Social i un Penal més

La consellera de Justícia, Ester Capella, va visitar ahir el jutjat, a l'edifici de Marià Fortuny.

Primera Instància número 8 de Reus resoldrà incapacitacions i desnonamentsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou Jutjat de Primera Instància número 8 de Reus entrarà en funcionament el 30 de setembre. L’òrgan resoldrà, tal com detallava ahir la consellera de Justícia, Ester Capella, durant una visita a les instal·lacions, «assumptes de l’àmbit civil» i «descongestionarà els casos d’incapacitacions, d’herències i d’arrendaments». Activar Primera Instància 8 «ha suposat la incorporació de fins a nou professionals que acompanyaran el jutge en el procés de donar resposta a les necessitats de la ciutadania». En concret, es tracta de quatre tramitadors, tres gestors judicials i dos auxiliars. Se’n farà càrrec provisionalment el magistrat Javier Ramos, que és titular de Primera Instància número 7, jutjat creat precisament dos anys enrere i que fins ara era el darrer en posar-se en marxa a Reus.

La consellera destacava ahir que el número 8 «resoldrà, també, les situacions d’incapacitats» i «això comportarà més eficiència i alhora que hi hagi una resposta més unificada a aquestes qüestions». I subratllava la incidència que té, en aquest darrer àmbit, la proximitat de l’Institut Pere Mata, entitat de serveis de salut mental que atén una àmplia població de la comarca i genera un rellevant volum de feina als tribunals. El vuitè Jutjat de Primera Instància «ajudarà a alleugerir la saturació que pateixen els jutjats de primera instància, en especial pel que fa a internaments».

L’òrgan s’ubica a l’edifici judicial de l’avinguda Marià Fortuny. Ocuparà la segona planta, entre el jutjat VIDO i el Jutjat de Primera Instància número 7. En abordar casos que fan referència a la jurisdicció civil, no dictarà sentències que impliquin penes de presó i abordarà «conflictes entre particulars o entitats, reclamacions econòmiques, incapacitacions de persones, desnonaments, contractes de compravenda, herències i d’arrendaments», entre altres. Capella explicava ahir que «Justícia ha invertit 50.000 euros en l’adequació de l’espai, el mobiliari i l’equipament informàtic» necessari.

Primera Instància 8 forma part d’un paquet d’òrgans judicials que ara comencen a oferir servei. Amb tot, va prop d’un any tard: la seva entrada en funcionament hauria d’haver-se produït el 31 de desembre del 2019, però va ajornar-se.

Limitacions al teletreball

El jutge degà de Reus, el magistrat Diego Álvarez de Juan, apuntava ahir coincidint amb la presentació del nou jutjat que «la posada en marxa del vuitè jutjat, és tota una fita a Reus». «Quan jo vaig arribar aquí, fa set anys, hi havia sis jutjats i era un drama. Avui, no ho és tant perquè s’han obert dos jutjats en dos anys», afegia, i deia que «espero que no hagin de passar altres 15 anys perquè se n’obri el següent». Això, precisava Álvarez de Juan, «no traurà que hi hagi també altres necessitats, i ara mateix n’hi ha dos de molt importants: el segon Jutjat Social i el tercer Penal. Preocupen molt les dues situacions però segurament el Penal és prioritari». Els Jutjats Penals de Reus «estan treballant a un ritme brutal, posen més de 450 sentències a l’any cadascun d’ells, més d’una al dia, i els judicis ràpids de violència de gènere s’estan anant al 2021. No poden donar més».

Capella avançava ahir que els Jutjats de Reus entraran a la tardor amb un total de 62 ordinadors portàtils. En aquest sentit, el jutge degà detallava que «són sobretot per a la jurisdicció civil i social, on hi ha expedient digital, però a la jurisdicció penal no n’hi ha. I un funcionari d’aquesta, per tant, no pot teletreballar». Tot i que «els mitjans materials que hi ha no són els millors», el problema més rellevant és «de recursos humans, els quals gestiona la Generalitat», com ara «baixes que triguen sis mesos a cobrir-se». Això, «ho pateix el ciutadà» i «no és puntual».

tracking