Diari Més

Energia

La llarga lluita del barri Immaculada de Reus acaba amb el nou transformador

Culmina l’obra de trasllat de l’estació elèctrica al Racó de l’Avi i l’anterior estructura ja s’ha enderrocat

L'actual ubicació, a 30 metres de l'antiga, compta amb una tanca i filtres de seguretat.

La llarga lluita del barri Immaculada de Reus acaba amb el nou transformadorOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Sense el transformador, el barri es veu molt estrany. Al final, després de gairebé deu anys lluitant perquè el traslladessin, ara haurem de demanar que com a mínim ens el pintin un altre cop aquí», bromeja Esperanza Torrijos, presidenta de l’Associació de Veïns del barri Immaculada, que s’apressa a aclarir que «el canvi ha estat positiu i es nota, tots estem contents». I és que a principis d’aquest setembre, operaris van enderrocar l’estructura de l’antic aparell elèctric, localitzada a la cruïlla entre el carrer de la Immaculada i el passeig de l’Oliver. Coincidint amb la demolició, va quedar enllestida també la coberta del nou emplaçament de l’estació transformadora, uns 30 metres a l’est de l’anterior, a la plaça del Racó de l’Avi, i on ja només falta «adaptar una porta de la tanca perquè pugui entrar l’esporgadora i fer quatre coses més». Amb tot plegat, «ja podem dir, per fi, que ens hem desfet del transformador, i és una alegria», afegeix Torrijos.

El canvi d’ubicació de l’estació transformadora d’Immaculada és un dels projectes aprovats en els Pressupostos Participatius 2018, avalat pel vot de 547 veïns i que ha representat una inversió de prop de 150.000 euros. El barri volia moure’l perquè es trobava tot just a tocar d’un habitatge. L’aparell, segons relata Torrijos, feia que els propietaris de la casa «no tinguessin internet a la zona més propera, on tampoc els anava el mòbil» i «la família patia mal de cap». A més, «generava soroll a la nit» i «provocava accidents perquè era una estructura gran en una cruïlla que, òpticament, feia la sensació de ser una carretera en línia recta». Ara que ja no hi és, «quan passes, esperes veure-hi el monstre però el que veus és un carrer normal, amb la vorera ampla, i allò és una altra imatge; si algú tenia com a punt de referència les piles, ja no les trobarà».

Sense incidències

De fet, encara queden dues piles, que no formaven part de l’estació transformadora i que són «cilindres de formigó, buits, sense res més», que s’havien col·locat a l’altre costat de la vorera «a mode de cosa artística» al 2017. Al 2015, els veïns ja havien recollit més de 1.100 signatures per demanar a l’Ajuntament que traslladés la maquinària. I abans, el Pla de Barris preveia dur-la «força més lluny, al barranc». Aquest agost, el veïnat va ser desendollat de l’antic transformador i va connectar-se al de la plaça del Racó de l’Avi. La presidenta de l’AVV del barri Immaculada explica que, des de llavors, «no hi ha hagut cap incidència». A més, com que s’hi han fet obres, «també s’aprofitarà per posar una mica al dia el parc, mirar els elements de joc que estan bé i millorar els que no ho estiguin o posar-ne de nous si és que fes falta». El trasllat, «ha estat una de les coses més importants que hem aconseguit com a associació de veïns», afegeix Torrijos. El nou aparell l’envolta una tanca que garanteix la segura i el fa compatible amb l’ús de la plaça.

L'estructura a tocar dels habitatges s'ha demolit aquest mes.

La llarga lluita del barri Immaculada de Reus acaba amb el nou transformadorOlívia Molet

tracking