Diari Més

Dibuix

Reus ja és a la Brooklyn Art Library

La reusenca Mar Ramos ha participat en la col·lecció de ‘sketchbooks’ més gran del món

Mar Ramos aquest dimarts al Mercadal de Reus.

Reus ja és a la Brooklyn Art LibraryOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Brooklyn Art Library és la col·lecció de sketchbooks o llibretes de dibuix més gran del món. Ubicada al cor de Williamsburg (Nova York), aquesta biblioteca té prop de 50.000 sketchbooks d’autors de més de 130 països de tot el món. Cada any la Brooklyn Library fa una nova edició de llibretes per anar completant la col·lecció. Per formar-ne part, només cal sol·licitar l’enviament d’una llibreta en blanc, escollir un tema, omplir-la de contingut artístic i retornar-la. Allà serà catalogada i passarà a disposició del públic que, gratuïtament, pot accedir a la biblioteca. Abans d’entrar en la col·lecció permanent, però, les llibretes de cada edició fan una gira pels Estats Units durant la qual es dona a conèixer el projecte.

«Estava buscant referents de dibuix i sketching per internet i em va saltar un anunci de la Brooklyn Library», explica la Mar Ramos. Així és com aquesta reusenca, llicenciada en Belles Arts i educadora en els àmbits artístics i museístics, va passar a formar part de la comunitat mundial de la biblioteca americana. Fa un parell de setmanes hi va enviar de retorn el seu sketchbook, dedicat íntegrament a la ciutat de Reus. «Vaig pensar en una ruta que fèiem amb Mari Carmen Granados, guia de la Teva Ruta, en què explicàvem els punts històrics més importants del centre de Reus, començant per la plaça del Castell, passant per les Peixateries Velles i la Prioral, la plaça del Mercadal, la Casa Navàs i acabant a la plaça Prim, explicant també una mica la història de Gaudí», detalla la Mar. La seva llibreta –de la qual només en té fotografies perquè no se’n fan còpies– mostra per exemple una de les representacions més antigues de la Rosa de Reus, la que es troba a la plaça del Castell, i se n’explica el significat i la història. També s’hi pot veure el terra numerat del Mercadal acompanyat d’una explicació del significat d’aquella numeració gravada a la pedra, o l’escultura Gaudí Nen de la cruïlla entre els carrers de Santa Anna i Amargura. La Mar explica que el seu treball recull una suma de tècniques, com l’aquarel·la, el dibuix o el collage.

L’artista reusenca assenyala que no sap si hi ha altres sketchbooks de Reus, però assegura que és fàcil que els temes es puguin repetir a causa del gran nombre d’artistes de tot el món que hi participen: «de Barcelona, el Modernisme o Gaudí segur que n’hi ha unes quantes».

Encara que la Brooklyn Library ofereix l’opció de digitalitzar els treballs a canvi d’una petita aportació extra, la Mar ha optat per no fer-ho. Això no obstant, la biblioteca va informant cada autor de quantes persones consulten la seva llibreta i per on es va movent aquesta per tal que pugui seguir connectat amb la seva obra. En qualsevol cas, la Mar assegura que en té prou amb la satisfacció de formar part del projecte: «fa molta gràcia que una cosa que has creat acabi formant part d’una col·lecció permanent dedicada íntegrament al dibuix».

La plaça del Castell i la Rosa de Reus a la llibreta que la Mar Ramos ha enviat als Estats Units.

Reus ja és a la Brooklyn Art LibraryCedida

tracking