Diari Més

Justícia

El vuitè Jutjat de Primera Instància de Reus s'estrenarà el 30 de setembre

El nou òrgan, que s’havia d’activar a finals del 2019, mitigarà el col·lapse

Una imatge d'arxiu de l'edifici dels Jutjats de Reus.

Jutjats de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou Jutjat de Primera Instància número 8 de Reus iniciarà l’activitat el dia 30 de setembre, dimecres de la setmana vinent. La consellera de Justícia, Ester Capella, mantindrà avui una reunió amb els actors jurídics del municipi, amb els quals farà una visita a les instal·lacions de l’òrgan. El Jutjat de Primera Instància número 8 s’ubicarà a l’edifici judicial de l’avinguda de Marià Fortuny.

Primera Instància 8 de Reus es posarà en marxa, així, amb fins a nou mesos de retard. La seva creació l’havia acordat el Ministeri de Justícia a l’abril del 2019, amb la idea que pogués inaugurar-se el 31 de desembre d’aquell mateix any. Aquell estiu, el Departament de Justícia de la Generalitat va fer arribar una carta al govern espanyol on manifestava la «necessitat» que el Ministeri «assumeixi la despesa» tant dels 14 nous òrgans aprovats a Catalunya al 2017 com dels 12 que s’havien aprovat a l’abril, entre els quals hi havia aquest de Reus. I finalment, Primera Instància 8 no es va activar el 31 de desembre i restava pendent de nova data fins ara.

En la carta, la Generalitat es queixava que, al llarg de les darreres dues dècades, «el Departament de Justícia ha condicionat els espais, ha subministrat els equipaments i ha pagat les nòmines dels professionals necessaris per activar 56 òrgans judicials nous que, en el seu conjunt, han representat una despesa acumulada de 280 milions d’euros en nòmines completament autofinançats des del mateix Departament». I assegurava que «a banda de renunciar al finançament dels nous jutjats, l’Estat té a Catalunya 10 jutges per cada 100.000 habitants. En canvi, la mitjana espanyola se situa en 11 jutges». La Generalitat s’ha estat fent càrrec de la gestió dels recursos humans, tecnològics, logístics i materials de l’Administració de justícia des del 1996.

Congestió i retards

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia inclòs el Jutjat de Primera Instància 8 de Reus entre les peticions formulades en matèria de noves unitats judicials per al 2019. I coneix i ha posat damunt la taula de manera reiterada «greus problemes de congestió» als jutjats d’Instància de Reus, on en aquell moment havia apuntat tot un seguit de «retards i disfuncions» motivades pel fet que s’ingressen «més del doble d’assumptes del que marquen els mòduls del Consell General del Poder Judicial».

L’òrgan que ara s’inaugurarà ha estat molt reclamat en els darrers mesos tant pel col·lectiu de jutges com des del Col·legi de l’Advocacia de Reus, que plantejaven la necessitat d’incorporar-lo per tal de poder oferir un millor i més àgil servei al conjunt de la ciutadania.

tracking