Diari Més

Misericòrdia 2020

'Romanços i canonades', el punt d'humor a la Misericòrdia de la covid

El Carro dels Romanços i el Canó de les Festes van escampar ahir la seva sàtira en un format estàtic

La interpretació d''El gat', del Carro dels Romanços, amb públic assegut a la plaça d'Anton Borrell.

'Romanços i canonades', el punt d'humor a la Misericòrdia de la covidOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Carro dels Romanços i el Canó de les Festes van reinventar-se ahir en una versió estàtica, enclavada a la plaça d’Anton Borrell, per cenyir-se a les restriccions de la Misericòrdia 2020 marcada per la covid-19. L’espectacle Romanços i altres canonades..., configurat per oferir al públic –que va romandre assegut en tot moment– l’essència d’aquestes dues representacions ja tradicionals i sorgides del Bravium, va oferir dos textos inspirats en la literatura de fil i canya: El gat i Les peixateres.

La primera de les rondalles va voler introduir els assistents en la peculiar història d’un felí ensinistrat per acabar amb una plaga de rates i que acaba enverinat i «enterrat amb un gran funeral a la catedral de Tarragona». L’altra, Les peixateres, que va ser cantada, va convertir el Parc Sant Jordi en tota una llotja on les sardines es venien ben barates i a bon ritme. Tot i el format de circumstàncies, el Carro dels Romanços va esforçar-se per engrescar el públic i animar-lo amb una ballada final, just abans que cavall i carro enfilessin la sortida per deixar pas al Canó de les Festes, amb les seves canonades de viva veu.

Al crit d’«acosteu-vos si voleu sentir quatre animalades i no us tapeu les orelles que arriben les canonades», i després d’aclarir que «no, no, aquest cop no us acosteu, de veritat», el capità va cedir el protagonisme al públic, que havia recollit a l’entrada de la plaça tot un llistat de versots numerats. Cridant un número al pas del canó, tothom qui va voler va donar peu a la lectura «en grup, tots» d’alguna estrofa concreta. N’hi havia de dedicades, com no podia ser d’una altra forma, a la pandèmia. Però també al rei emèrit, a les compres per internet, la tornada a l’escola o, fins i tot, l’explosió de la planta d’Iqoxe.

Defensa de la cultura

El Canó de les Festes tampoc no va voler oblidar-se d’alguns versots reivindicatius: «Defensem el nostre gremi que estimem amb gran locura, la cultura és necessària i per descomptat segura!». Les mesures extraordinàries de contenció del virus que, des de fa tot un mes, el Departament de Salut aplica a Reus i els cribratges que es van fer a tres barris de la ciutat també van centrar-ne uns altres que explicaven que «des del març fins a l’estiu ha anat vessant el verí, fins al punt que fa dos dies Reus semblava un polvorí. Mentre la Vergés parlava d’aplicar alguna mesura, al Pellicer no se’l veia ni en retrato ni en pintura. La gent ha anat a la platja, de parranda i al gimnàs, i després al CAP Sant Pere a fotre’s bastons pel nas». I és que això de la covid-19, com bé es va cantar ahir a la plaça d’Anton Borrell, «primer semblava la trama d’una superproducció, però ara la realitat ja supera la ficció».

tracking