Diari Més

Comerç

Els bars i restaurants de Reus acomiaden una temporada d'estiu «molt dolenta»

El sector, que acumula un mes de restriccions addicionals per la covid, es reivindica com a segur i afrontarà l’hivern «dia a dia»

Algunes de les terrasses ubicades a l'entorn del Mercat Central, ahir a la tarda.

Els bars i restaurants de Reus acomiaden una temporada d'estiu «molt dolenta»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les mesures per la contenció de la pandèmia que Salut aplica a Reus des del passat 22 d’agost –i que s’han prorrogat com a mínim aquesta setmana– incideixen especialment en l’activitat de bars i restaurants, limitada al 50% de l’aforament. El sector, però, ja va començar a notar una rellevant davallada del negoci encara dies abans que entressin en vigor, quan el risc de rebrot va disparar-se. La por al contagi va buidar els establiments aquell cap de setmana i ara, tot just un mes després, «tant de bo el nostre problema fos que tinguéssim tanta clientela que ens fes falta el 100% de l’aforament per atendre-la».

El president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria a Reus (AEHR), Xavier Salvat, concreta que «més que les restriccions, el que ens ha perjudicat ha estat la difusió que això ha tingut», sosté que «des de mitjans d’agost, s’ha perdut molt» i fixa en «un 50 o un 60%» la caiguda de la facturació. «Si es recomana no sortir, no anar als restaurants i no anar a Reus, és evident que afecta», afegeix Salvat, que diu que «des que es va començar a parlar de tot això, els més perjudicats hem estat nosaltres». «La gent d’aquí va agafar por i la gent de la comarca que tendeix a moure’s per aquí, també», detalla. El president de l’AEHR anima la gent a que «vagi amb tranquil·litat als bars i als restaurants» perquè «fem servir mascaretes, hi ha higiene i desinfecció, tenim la distància correcta, estem seguint les normes i ho estem fent bé». «No som la causa d’infecció», subratlla. L’inici de l’estiu havia implicat un boom que va superar les expectatives del col·lectiu. «Després de mesos confinats, la gent volia sortir», explica Salvat, que diu que «el juliol estava anant bé i la primera quinzena d’agost també perquè, enguany, molta població no va marxar de vacances». Enmig del bon moment, l’augment del risc de rebrot i «que es digués que a Reus passava tot això» va comportar «un baixon molt fort», al punt que «al moment que es van aplicar les mesures, no sé si fins i tot podríem dir que ja no ens van afectar perquè els clients ja no venien».

Les mesures de Salut han coincidit en el temps amb el pagament de la taxa de terrasses, ajornada des del maig i que s’ha efectuat ara. Salvat explica que «vam demanar que ens la condonessin i ens han condonat els mesos que no vam treballar, i estem en negociacions per veure si pot ser tot», i reconeix que «l’Ajuntament també està fent el seu esforç». Al seu torn, la regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, detalla que «els impostos es tributen un cop a l’any», que «la taxa de terrasses era al maig i es va passar al setembre», que «ara s’ha pagat la part de gener a març i d’octubre a desembre» i que «mirarem com evoluciona la pandèmia».

Escenari inestable

De l’hivern, «ni en parlem perquè ara el que mirem és el que passarà demà, anem dia a dia i mes a mes». «Un dia treballes molt i a l’endemà gens, és tot molt inestable», afegeix Salvat, que precisa que «no depèn de nosaltres sinó dels rebrots i de com vagi tot». Malgrat que el Nadal acostumava a ser una època especialment propícia, la incertesa del virus no permet fer previsions. Amb tot, «l’any ja està espatllat, perquè durant aquest temps la majoria de locals han acumulat deutes», afegeix el president de l’AEHR, que dona per tancada la temporada d’estiu i expressa que «des del març portem alts i baixos i, tot i que espero i desitjo que no, alguns ja han hagut de tancar i altres ho faran».

tracking