Diari Més

Patrimoni

En marxa la col·lecta per restablir l'orgue de la Prioral de Sant Pere de Reus

El projecte, de 800.000 euros, s’obre a la ciutat

Un instant del concert de música antiga ofert ahir.

En marxa la col·lecta per restablir l'orgue de la Prioral de Sant Pere de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup impulsor del projecte per substituir l’orgue de la Prioral de Sant Pere ha posat en marxa una col·lecta per aconseguir el pressupost inicial de prop de 800.000 euros més IVA que costaria la seva materialització. La iniciativa va presentar-se ahir al mateix temple, en el marc del Concert de Música Antiga a càrrec de Josep Maria Mas Bonet i en memòria de Jaume Gil Badell. Tal com va avançar el Diari Més, la idea és recuperar l’essència de l’orgue barroc, construït l’any 1706 i que va desaparèixer durant la Guerra Civil, fent-ne un de nou que s’instal·li en la ubicació original en un dels murs laterals de la nau gòtica. Les primeres aportacions econòmiques ja es van recollir ahir al desenllaç del concert.

L’orgue que ofereix servei ara a la Prioral data de l’any 1960 i va ser construït per un taller de Collbató aprofitant un instrument de saló privat procedent del Maresme. El grup impulsor del nou projecte apunta que pateix un «deteriorament irreversible» que se centra en «manxes foradades, membranes del sistema neumàtic de tracció en mal estat –notes que no sonen–, corc molt avançat en elements de fusta, registres amb escapament d’aire, so defectuós en fer sonar el ple de l’orgue –tubs que no haurien de sonar– i situació no adequada ni genuïna de l’escola catalana, sense moble i sota de la rosassa».

L’orgue barroc del 1706 havia estat creat per Andreu Bergeró i va ser destruït durant la Guerra Civil. El nou projecte recull un dibuix del Taller d’Orgueneria Frédéric Desmottes, que «planteja la instal·lació d’un orgue nou al mateix lloc on hi havia l’històric, seguint la tradició de l’orgueneria catalana i alhora un criteri modernitzador». El nou instrument tindria cadireta d’esquena segons el model d’orgue de Montblanc, Orgue Major inspirat en l’antic orgue de Valls i un total de 3.020 tubs que estarien distribuïts en 46 registres, repartits en tres teclats manuals i un de pedal.

Concerts, pedagogia i culte

Un dels promotors de la creació del nou orgue, Biel Ferrer, explicava ahir a la Prioral que aquest és «un projecte obert a la participació de tota la ciutadania» i feia un paral·lelisme amb la recent recuperació del frontispici de la Casa Navàs, igualment destruït per la Guerra Civil. «Fem una crida pública amb la idea que el moment no és el millor possible però sí que és el moment en què ho hem pogut concretar tot», afegia. Per la seva part, Jordi Agràs detallava que «van trucar-me fa una setmana per parlar-me sobre aquest projecte i de seguida m’hi vaig sumar» i subratllava que «volem obrir aquest espai a la ciutadania, que s’ha de sentir l’orgue seu» i que «volem ajudar a marcar el camí com a gran centre cultural» que és Reus.

El projecte del nou orgue busca «crear un gran instrument per donar concerts d’un ampli repertori musical» però també «tenir un orgue apte per a fer activitats pedagògiques i culturals» i «dotar la Prioral de Sant Pere amb un instrument al servei del culte». Ciutadania, institucions i teixit productiu estan cridats a fer-hi costat.

tracking