Diari Més

Els Diables critiquen les raons tècniques que suspenen la Baixada de Misericòrdia

L’entitat lamenta l’actitud «poc col·laborativa» del Comitè d’Emergències de l'Ajuntament de Reus

Imatge de la Carretillada del Ball de Diables al Santuari de Misericòrdia.

Foc i llum; la Carretillada del Ball de Diables al Santuari de MisericòrdiaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ball de Diables de Reus «entenem i comprenem» la suspensió de la Baixada de Misericòrdia per raons sanitàries però «les raons tècniques donades pel Comitè d’Emergències de l’Ajuntament de Reus són les que no entenem ni comprenem». L’entitat expressa, en un comunicat, que «l’actitud dels representants d’aquest Comitè a les reunions mantingudes amb els tècnics de la regidoria de Cultura i el Ball de Diables de Reus no va ser de cooperació per construir l’acte» i que «cap de les propostes presentades van ser del seu gust, des de fer la Baixada amb control d’accés fins a fer-la sense el públic».

«És veritat que des d’aquest Comitè d’Emergències ens van fer arribar tres propostes a les quals la nostra entitat va dir que no, ja que entenem que no és la Baixada», afegeix el comunicat dels Diables, que indica que «aquest acte va més enllà de tirar carretilles, es tracta de realitzar una ritualitat festiva, i per això entenem que les propostes presentades no tenen cap sentit». Les propostes tres formulades realitzades eren: «realitzar unes enceses al Parc del Santuari o del Ferrocarril, per tenir més control d’accés o fer la Baixada per l’avinguda Sant Bernat Calbó o per l’avinguda dels Països Catalans».

Aquesta última «ens porta a no entendre el motiu de no poder fer-la al Passeig Misericòrdia i si a les avingudes, ja que el conflicte és el mateix, el control d’accés i el control dels veïns, motius que ens van donar a la reunió».

Seguir els costums

«En una Festa Major sempre que els actes tradicionals siguin viables s’han de realitzar, però per fer-los viables es necessita tota la col·laboració entre agents, cosa que no ha passat en aquest cas i això és el que més lamentem, el com i no el què», valoren des de Diables. L’entitat és conscient que «són temps difícils i no sabem que vindrà» i «per això instem a cooperar entre tots els agents culturals, socials i institucionals per poder treballar per les nostres festes». El Ball de Diables de Reus «seguirà treballant sempre per una Festa Major amb bon foc i seguint els nostres costums».

En la roda de premsa de presentació dels actes de Misericòrdia 2020, la celebració de la Baixada s’havia donat per viable sempre que el progrés de la pandèmia no fes constatar el contrari. Tenint en compte el sentit individual de cada diable, i amb idea de controlar d’alguna forma els riscos, des de Cultura s’havia fet pública la intenció de mantenir l’acte en aquesta Festa Major marcada per la covid-19. El Ball de Diables de Reus s’havia mostrat també en totalment conscients que una suspensió podria acabar produint-se per qüestions sanitàries lligades al virus.

tracking