Diari Més

Religió

La Prioral de Sant Pere estudia una proposta per restablir l'orgue històric

Un grup ha plantejat la idea de construir un instrument similar al del 1706, malmès en la Guerra Civil

L'actual orgue de la Prioral és de l'any 1960.

La Prioral de Sant Pere estudia una proposta per restablir l'orgue històricOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Prioral de Sant Pere té damunt la taula una proposta per reemplaçar l’orgue amb què compta actualment el temple i «restablir així el que hi havia hagut històricament abans que es construís aquest». El prior, Joan Antoni Cedó, explica que «hi ha un grup de persones al voltant de l’orgue que han considerat la conveniència de tirar endavant aquesta iniciativa» i que en aquests moments la qüestió «està sent estudiada».

«Ens trobem ara en una fase de pensar sobre la proposta que hi ha formulada», afegeix el prior de Reus. La Prioral havia tingut un orgue barroc construït l’any 1706, obra d’Andreu Bergeró, que es trobava situat al mur lateral de la nau gòtica del temple i que va desaparèixer durant la Guerra Civil. La idea d’aquest grup passaria per recuperar aquella ubicació original dins de l’església i per construir un nou orgue que, tot i que incloent algunes característiques més modernes, pugués acostar-se s’acostés d’alguna manera a l’essència d’aquell del 1706. La seva voluntat seria donar-li també accés a la capella dels Dolors.

L’orgue que esta oferint servei avui a la Prioral de Reus va construir-se l’any 1960 i, tot i que presenta «unes certes deficiències de manteniment i d’adequació» probablement vinculades al pas del temps, continua encara fent la funció per la qual va ser col·locat al seu moment a l’església, inclosos concerts.

El grup impulsor de la proposta per dotar la Prioral de Sant Pere de Reus d’un nou orgue que s’aproximi al del 1907, la qual travessa ara «una etapa d’anàlisi», ha previst la celebració d’un acte públic on espera donar a conèixer, de manera oberta al conjunt de la ciutadania, la concreció de la seva idea.

Concert de música antiga

De fet, i com és tradició, el pròxim diumenge, dia 20 de setembre, l’orgue de la Prioral de Reus centrarà un concert de música antiga, que anirà càrrec de l’organista Josep Maria Mas Bonet. El concert, que forma part de la programació de la Festa Major de la Mare de Déu de Misericòrdia d’aquest 2020, s’oferirà en memòria de Jaume Gil Badell. És en el marc d’aquesta cita musical, la qual tindrà lloc a partir de les vuit de la tarda, que es detallarà la proposta del nou orgue. L’entrada al concert és lliure però l’aforament és limitat per la covid-19 i resulta obligatori l’ús de la mascareta.

tracking