Diari Més

Participació

El Gregal serà el primer dels dos nous centres cívics de Reus i es crearà al 2022

L’Ajuntament ja treballa en el projecte, que anirà per davant del Garbí, i dedicarà 12 mesos a redactar-lo abans d’encetar l’obra

El Centre Cívic Gregal s'ubicarà a l'edifici del carrer Castellvell.

El Gregal serà el primer dels dos nous centres cívics de Reus i es crearà al 2022Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Reus ha optat per elaborar amb mitjans propis els projectes dels dos nous centres cívics promesos per aquest mandat: el Gregal, que s’ubicarà a l’edifici municipal del carrer Castellvell 1-3 i servirà a l’entorn del barri Niloga, l’avinguda de Sant Jordi i el Mercat Central; i el Garbí, que es construirà de zero al parc del Doctor Claudi Tricaz Arnillas i s’orientarà principalment a la Sardana i Monestirs. La regidora de Participació, Montserrat Flores, explica que «els estudis previs i l’estudi bàsic ja s’estan fent» i que «en aquests moments estem treballant en el Gregal, que és el que es prioritzarà». La previsió és que les obres per aixecar aquest primer centre cívic, que prendrà forma en una nau ja existent, comencin «cap al 2022».

I és que la definició del seu dibuix i la tramitació de la documentació necessària per engegar els treballs requeriran «aproximadament un any» i culminaran, per tant, a finals del 2021. Aquest mateix mes de setembre, de fet, s’activarà el vessant participatiu de la creació del Centre Cívic Gregal, que consistirà en «parlar amb els agents claus d’aquesta zona: els col·lectius i entitats que tenen vida allà i explicar el projecte, en quin model s’està pensant, i obtenir un feedback». Un cop s’iniciïn les obres del Gregal com a tals, «serà quan posarem en marxa la redacció del projecte del Garbí». Flores assegura que «es faran els dos centres cívics» i que els seus processos «aniran encavalcats».

Oferirà servei a 12.800 persones

Els projectes els redacta internament l’Ajuntament després que, al febrer, hagués de suspendre la licitació que els externalitzava. El concurs va quedar anul·lat quan el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya va informar que el procés «infringia la prohibició de dividir l’objecte del contracte». Ara, i tot aprofitant que «allò va coincidir amb un moment de reorganització a l’Ajuntament i amb la incorporació de nou personal», tal com precisa la regidora de Participació, «hem canviat de mètode». Amb tot, els projectes mantindran l’essència del que al seu moment van recollir els plecs de la licitació.

Així, la idea és que el Centre Cívic Gregal doni servei a una població aproximada de gairebé 12.800 persones. La intenció és que disposi –igual que el Garbí– de vestíbul, despatx de direcció, despatx de servei de participació, despatxos de serveis municipals, casal de la gent gran, despatxos per a entitats, sala de treball, sala de reunions, magatzems, aules, aules taller, aula d’activitat física, sala polivalent, espai d’exposicions i, finalment, espais de trobada i cafeteria. La nau que acollirà el Gregal forma part del conjunt inclòs en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic, Historicoartístic i Natural de Reus. Els usos es canviaran i serà possible intervenir a les façanes si es justifica la necessitat de les feines.

La Setmana Santa va a una nau

Es dona la circumstància que a l’interior d’aquesta nau descansen els passos de la Setmana Santa de Reus, els quals «hauran de marxar del lloc abans que comencin les obres». De moment, «estem aprofitant per buscar el punt més idoni, que no està definit». L’Agrupació de Setmana Santa havia expressat a principis d’any el rebuig a moure’s al polígon AgroReus. En aquest sentit, Flores concreta que «encara no s’ha trobat l’espai definitiu, tot i que serà una nau, i busquem la millor opció».

La creació de dos nous centres cívics va ser una de les grans promeses electorals formulades per ERC en el transcurs de la campanya del 26-M. El projecte va quedar inclòs, de la mateixa manera, en el Pla d’Acció Municipal (PAM) 2019-2023 i ara ha començat ja a tirar endavant. La inversió necessària per executar els dos equipaments encara no s’ha donat a conèixer i «formarà part del pressupost de l’any en què es facin». Flores assegura que els dos es crearan perquè «responen a un compromís» i «clarament són necessaris».

tracking