Diari Més

Educació

«Els alumnes tenien ganes de tornar i es faran a la situació ràpidament»

Fins a 115.718 estudiants obren avui al Camp de Tarragona un curs 2020-2021 que posarà a prova els protocols covid-19 dels centres d’ensenyament

A l'exterior de l'Escola Eduard Toda de Reus, com a moltes, ja es podien veure ahir els nous circuits.

«Els alumnes tenien ganes de tornar i es faran a la situació ràpidament»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Els plans d’actuació que han elaborat els equips directius, que són molt bons» i «el fet que tot està preparat, tenint en compte que no ens havíem trobat abans en una situació similar a aquesta», haurien de «donar una certa confiança a tothom» en la tornada a les classes, tal com valora el director dels Serveis d’Educació a Tarragona, Jean Marc Segarra. En l’inici del curs 2020-2021, que es produeix avui, els centres d’ensenyament del Camp de Tarragona esperen rebre 115.718 estudiants entre educació infantil, educació primària, ESO, Batxillerat i FP que van trepitjar per últim cop les aules, en molts casos, en un context totalment diferent a l’actual. Segarra envia un missatge de tranquil·litat: «Estic molt més convençut que l’alumnat ja està preparat per anar a l’escola que no els pares. Els estudiants s’adapten a tot com esponges i jo diria que la totalitat tenien ganes de tornar, i es faran a la situació molt abans del que podríem pensar-nos».

La jornada posarà a prova les mesures implantades per reduir al màxim el risc de contagis de covid-19. En general a Catalunya, la distància s’haurà de mantenir en tot moment fora del grup de convivència estable. En un primer instant es va dir que la mascareta no seria obligatòria en aquests grups però finalment ho serà a partir dels 12 anys i dels sis en aquells territoris on la situació epidemiològica ho recomani. Tot i això, el Procicat va establir aquesta setmana que a partir dels sis anys s’haurà de portar la mascareta com a mínim les dues primeres setmanes de curs. Passades les dues primeres setmanes, es revisarà l’obligatorietat i es decidirà en funció del territori i de l’estat de la pandèmia. Les sortides al pati es faran per torns i mantenint la distància o amb mascareta. En aquest sentit, Segarra recorda que «molts centres, per exemple a Reus gairebé tots, han mirat els espais públics a prop seu i els podran fer servir per tal de separar els grups i no haver de fer dos o tres horaris de pati».

Dispensadors de gel, circuits específics i més accessos als edificis acabaran d’integrar el nou escenari. El director dels Serveis Territorials d’Educació concreta que «els centres s’obriran una mica abans per tal que no coincideixin tots els pares i els alumnes en una mateixa franja i penso que en tan sols 20 minuts s’hi podrà entrar», i afegeix que «el més important és que tothom sàpiga quina és la seva hora i que hi hagi una disciplina». Un cop ja a dins, «hi haurà d’haver mascaretes, marcar bé els llocs de flux als passadissos, gels, pantalles per l’’atenció al públic». El servei de menjador s’oferirà, per norma, en torns, i en taules separades per grups de convivència o amb distància d’una cadira. A l’aula, la recomanació és que els grups tinguin una ràtio de 20 alumnes i «hi haurà una mica més d’espai entre alumnes, sobretot a infantil i primària».

Casos vulnerables

Sobre el neguit d’alguns pares i mares en relació a l’arrencada del curs, i sobre la decisió d’una part de no dur els seus fills a l’escola, Segarra explica que «hem de diferenciar molt bé aquell alumne que realment és vulnerable perquè té una patologia clínica determinada, i si és així es farà una anàlisi de la seva situació». «Per als altres que ara tenen por», es pregunta, «l’alternativa seria estar un any a casa?». El director d’Educació a Tarragona diu que «cal que confiïn en l’escola, potenciar l’efecte del pal de paller i que entre tots ens ajudem a agafar la rutina».

Aquest curs, al Camp s’ha vist una lleugera baixada d’alumnes a infantil i a primària, i un augment a secundària. Això s’explica «pel famós baby boom del 2006, d’abans de la crisi, que ja està arribant des de fa un parell d’anys a secundària, i perquè en els últims 10 anys ha baixat la natalitat». Sobre si hi ha hagut menys matriculacions en l’etapa no obligatòria de cara al 2020-2021 per la por a la covid, Segarra diu que «podria ser». La plantilla de docents és de 9.120, amb 423 contractacions.

Segarra defensa que les escoles i instituts es troben preparats per reaccionar davant de possibles contagis i diu que «hi ha un protocol molt clar» i que «hi haurà un gestor covid a cada centre». Fins i tot, apunta, «si es donés un possible cas, Salut ha preparat equips mòbils per desplaçar-se als centres i fer els tests al lloc» i «si s’ha de confinar parcialment algun grup estable, es farà». Segarra explica que «si s’arribés a la situació de tancar, posem per cas, una part d’una ciutat, els centres romandran oberts» perquè «com que hi ha menjadors i hi ha becats per menjar, podrien funcionar només per això» i «sempre estarien oberts per acollir els fills dels progenitors que són serveis bàsics del país». «Ni en confinament es tancarien els centres», conclou.

Amb símptomes, a casa

Salut i Educació han establert un protocol covid. Aquest marca que no es pot accedir al centre amb més de 37,5 graus. Els pares han de prendre la temperatura als seus fills a casa i es repetirà aquesta acció al centre. En un primer moment es va fixar que tampoc s’hi podia anar amb algun d’aquests símptomes: dificultat per respirar, mal de coll, congestió, mal de panxa, vòmits o diarrea, mal de cap, malestar o dolors musculars, així com si es tenen calfreds o es nota una alteració del gust i l’olfacte en el cas de majors de 14 anys. Finalment, però, el mal de coll i el refredat nasal es consideraran símptomes si es combinen amb la febre o amb altres manifestacions de la covid-19.

Si els símptomes es presenten un cop el nen ja està a l’escola, se’l portarà a un espai d’ús individual i s’avisarà a la família perquè el porti al CAP. L’objectiu és realitzar una PCR en 24 hores i, en cas de donar positiu, es posaria en quarantena de 14 dies tot el grup estable, a qui també es faria PCR. Els alumnes no podran anar a l’escola si les persones amb qui conviuen estan en aïllament, conviuen amb un cas positiu o són un contacte estret d’un. Als centres, els directors són els responsables d’organitzar les actuacions i cada escola o institut tindrà assignat un membre d’atenció primària i un centre. I pel que fa als docents, s’imposen les reunions telemàtiques i només hi pot haver presencialitat si és imprescindible i sense superar els 10 participants.

tracking