Diari Més

Noves Mesures

Els bars i restaurants de Reus perden un 50% de clients per la por al rebrot

Des de dijous, l’activitat ha caigut als establiments del nucli, que opten per tancar migdies o nits i auguren un agost «desastrós»

Cadires retirades s'apilen al Mercadal a l'espera que passin els 15 dies de restriccions addicionals

Els bars i restaurants de Reus perden un 50% de clients per la por al rebrotGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«El juliol ens havia anat millor, semblava que remuntàvem i, ara, des que dijous va començar a circular que Reus estava malament i que pujava el risc de rebrot, ja no hem tornat a fer res». És el sentiment compartit per una bona part dels bars i restaurants del nucli, que lamenten que «la por» per l’augment de contagis de covid-19 a la ciutat va fer «caure un 50 o més d’un 50%» el volum de clientela a partir de mitjans de la setmana passada, abans fins i tot que el Departament de Salut i l’Ajuntament –que han demanat no sortir de casa si no és necessari– apliquessin noves limitacions d’aforament i d’usos als establiments.

Al Mercadal, tant des del Déu N’hi Do! com des de Casa Coder expliquen que la nova separació de dos metres i la reducció de l’aforament a la meitat i el màxim de 10 persones per grup els ha fet perdre «una desena de taules» de la terrassa. «No suposa un problema perquè la gent ha deixat de venir», apunten. Les cadires s’apilen en un racó a l’espera que passin els 15 dies de restriccions addicionals en què es preveu que el risc de rebrot baixi, i mentre Salut porta a terme el cribratge a tres barris de la ciutat. «Millor estar dues setmanes com puguem que no que tot empitjori i llavors tornem a confinar-nos», expliquen des del Déu N’hi Do!, que fa dos mesos que ha deixat d’obrir al migdia. El seu propietari, Rodrigo Garibotti, aclareix que «la caiguda del 50% ha de comptabilitzar-se sobre el poc que ja treballàvem: diria que, avui, tenim, amb sort, el 25% de la feina que hi havia abans que entrés la pandèmia». A Casa Coder concreten que «dissabte no hi va haver res, vam tenir quatre taules a dinar i sis a la nit, la gent té por i no ve» i avisen que «això ensorrarà restaurants que volien seguir i que no podran i, al final, tots ens ho plantejarem».

Pagar per ampliar les terrasses

Garibotti valora que «si hem arribat aquí és perquè les coses no s’han fet bé, en el nostre àmbit però també en molts altres, i ha faltat control. Dir que el problema està als bars fa que la gent no hi vagi». I admet que el buit d’ingressos per l’estat d’alarma havia portat ara alguns locals a posar unes taules més o a no respectar la distància però subratlla que en això ha influït que «no tenim ajudes» i que «la gent ha de menjar». A banda, «l’Ajuntament està cobrant per ampliacions de les terrasses». El sector alerta que, en aquests 15 dies, hi haurà empleats que tornaran a l’ERTO i negocis que reduiran els horaris d’activitat. Tot i constatar l’augment de la presència policial, «hem de fer de vigilants, per exemple, per assegurar-nos que els clients no fumin». Consumir a la barra ja no està permès.

Al Farggi «ja teníem molta separació i només hem hagut de treure una o dues taules», explica el gerent Alexis Mor. Una reunió, divendres, amb la Urbana els ha servit com a guia davant les noves indicacions de Salut. Mor explica que l’agost, el mes més fort de l’any, es preveu «desastrós» en clau econòmica. «Estem preocupats, sobretot, per com aniran els pròxims dies», apunta, i avança que «ens serviran per analitzar si fem canvis, com ara tancar al migdia». A les Peixateries Velles, des de l’Abrasa’m, detallen que «tot ha baixat molt des de la setmana passada» i «a les nits ja no ve ningú a sopar, i per això segurament no obrirem». En canvi, al Cafè Flaqué de Llovera asseguren que «al matí encara aguantem, tot i que sí que s’ha notat a les tardes».

tracking