Diari Més

Més de 6.000 veïns podran fer-se una prova PCR al cribratge de Reus

Salut intervé perquè «s’estava entrant en fase de transmissió comunitària» i demana «un esforç per no aplicar altres mesures»

Una sanitària obrint la porta d'un mòdul habilitat al CAP Sant Pere de Reus, mentre hi ha una cua esperant a fer-se la prova PCR.

cribatge, Reus, CAP Sant PereACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al voltant de 6.000 veïns integren la població diana del cribratge que el Departament de Salut ha desplegat a Reus. Són els residents dels barris de la Sardana, la Pastoreta i Monestir que tenen de 20 a 50 anys i que es podran sotmetre de manera voluntària a una PCR entre avui i dilluns, en el marc d’aquesta intervenció. La mesura s’aplica després que les darreres estadístiques de contagis constatessin que la ciutat «portava un ritme de creixement sostingut i estava entrant en una fase de transmissió comunitària». Per tal de frenar l’avanç del virus i «evitar que es perdin les cadenes de transmissió», Salut espera fer, «en la previsió més pessimista, prop de 1.000 tests diaris». És a dir, preveu analitzar un mínim de 3.000 persones, que serien el 50% del total al qual s’adreça l’acció. Els veïns es faran les proves, segons el barri de procedència, al CAP Sant Pere o a l’Hospital Sant Joan de Reus.

El sotsdirector de l’Agència de Salut Pública al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Conrad Casas, detallava ahir en una compareixença pública que «entre el 9 i el 15 d’agost, a Reus s’han identificat 133 positius» i apuntava «una taxa de reproducció de 2,44 i un índex de rebrot de 390». A Reus hi ha 22 brots actius. Les dades van disparar les alarmes en els últims dies i ara el cribratge busca «revertir la tendència i detectar els asimptomàtics». La franja d’edat escollida entre el veïnat per aplicar el test respon a «la que s’ha vist ara més afectada» per la covid. Les peticions de persones que treballin als barris però no ho visquin s’estudiaran si tenen entre 20 i 50 anys.

Un increment dispers a la ciutat

La causa de l’augment exponencial de casos la situa Salut en les reunions familiars multitudinàries i en l’activitat social que es dona al carrer. La progressió del virus, però, no es localitza específicament en aquests tres barris als quals es faran PCR sinó que «és molt dispersa per tota la ciutat». «El fet que la població sigui de més de 100.000 habitants», però, «no permetia un cribratge indiscriminat per a tot Reus». Per això, «el que hem fet ha estat una correlació dels brots i els casos i intentar acotar-los en àrees més concretes» com són la Sardana, la Pastoreta i Monestir. «Aquest és un desplegament força complex», valorava Casas, que afegia que «qualsevol cribratge ja ho és d’entrada, però aquest ho és especialment per la dificultat de cenyir-nos a tres barris concrets i perquè implica tres àrees bàsiques de salut i dos proveïdors de primària». L’actuació la ciutat persegueix alhora efectes a nivell global: «La intenció és, també, reduir la quantitat de casos a Catalunya de cara a l’imminent inici del curs escolar».

USITAC vol incorporar personal

El CAP Sant Pere absorbirà les PCR dels residents a la Sardana, avui i demà. El pati principal del recinte ja ha estat equipat amb mòduls prefabricats, a dins dels quals es realitzaran les proves. Els barracons compten amb una infermera i una TCAI que guien el procés. Salut posarà para-sols a l’exterior. Des del sindicat USITAC, que està molt vinculat al CAP Sant Pere, el secretari general Josep Tutusaus demana que «no se sobrecarregui el personal del CUAP, que és el que l’ICS vol posar a fer les PCR, i que se’n contracti més». També reclama que «els mòduls es desinfectin cada dia». L'entitat assegura que estaran pendents de que escompleixinels protocols de seguretat iavisa que denunciaràsi no és així.

Els veïns de Monestir hauran d’adreçar-se a l’Hospital de Reus avui i demà, i els de la Pastoreta aniran també al Sant Joan però ho faran demà i dilluns. En el seu cas, les PCR es recolliran a l’hospital de dia de medicina interna. Al Sant Joan hi ha ara cinc persones ingressades per covid-19. Una d’elles està a l’UCI, que recentment ha guanyat set nous llits i ara en té 29. Salut estudiarà si amplia el cribratge a més dies, a més barris o si se’n fa un altre d’aquí a algun temps.

Els contactes tenen quarantena

«Sabem que s’ha fet àmpliament difusió de les mesures preventives però, tot i així, la població en general continua tenint dubtes de com i quan usar-les», detallava ahir el sotsdirector de l’Agència de Salut Pública al Camp, que detallava que «a més de les PCR, una segona línia que tirarem endavant és una actuació comunitària per tal d’insistir en l’ús de la mascareta, en el rentat de mans i la distància». «Sobretot», deia, «cal fer la labor d’explicar per què, quan trobem un positiu, els seus contactes estrets han d’estar aïllats: tot sovint, els contactes tenen la idea que, si els han fet la PCR i han donat negatiu, ja poden seguir amb la seva vida. I no és així. Han de complir el període de quarantena de 14 dies perquè és el temps de transmissió de la malaltia».

«Hem de fer tots un esforç, individual i conjunt, per tal d’evitar que això vagi a més i que ens veiem llavors en la tessitura d’haver d’aplicar altres mesures», concloïa ahir Casas. La consellera de Salut, Alba Vergés; el secretari de Salut Pública, Josep M. Argimon; i l’alcaldessa en funcions, Montserrat Vilella, visiten avui el CAP Sant Pere i l’Hospital.

Detalls útils sobre el cribatge

- Cal aportar les dades personals i dur la Targeta Sanitària si es té.Les persones que decideixin sotmetre’s a la prova PCR al CAP Sant Pere –els residents al barri de la Sardana– o a l’Hospital Sant Joan de Reus –els de la Pastoreta i Monestir– hauran de facilitar, al mateix moment de fer-se-la, les dades personals. En concret, caldrà que aportin nom i cognoms, adreça, un número de contacte i, si en tenen, hauran de mostrar la Targeta Sanitària Individual (TSI). La prova és completament voluntària. Per accedir al test no s’ha de demanar cita ni cap notificació, sinó que les persones han d’acudir directament al lloc en el dia i l’hora assignats al barri on visquin.

-Bitllet d’autobús gratuït i una hora de pàrquing al Sant Joan.L’Ajuntament, a través de les empreses municipals Reus Mobilitat i Reus Transport, ha implantat facilitats per propiciar el desplaçament dels residents dels barris Monestir i la Pastoreta fins a l’Hospital Sant Joan. A les persones que vagin fins al centre hospitalari en bus, els donaran dos tiquets gratuïts: un per la tornada i l’altre amb una validesa d’una setmana. D’altra banda, a les persones que aparquin a l’aparcament subterrani de l’Hospital Sant Joan, els donaran un tiquet d’una hora d’aparcament gratuït. La Guàrdia Urbana i els voluntaris de Protecció Civil faran tasques per regular la mobilitat a l’entorn dels punts de cribratge, i també Creu Roja.

- Si la persona treballa al barri però no hi viu, ho pot demanar i s’estudiarà. Al cribratge estan cridats únicament els residents als barris de la Pastoreta, la Sardana i Monestir que tinguin entre 20 i 50 anys. Amb tot, el sotsdirector de l’Agència de Salut Pública al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Conrad Casas, deixava ahir oberta la porta a realitzar la PCR a persones que treballin en alguna d’aquestes tres zones de la ciutat tot i que no hi visquin, si efectivament compleixen el criteri de l’edat i si poden demostrar al punt de mostres que la ubicació del seu lloc de feina es troba dins dels mapes traçats. Detallava, així mateix que «en principi no es farà la prova» a veïns d’altres barris, tot i que volguessin participar del cribratge.

-L’SB Express de Tarragona serà l’hotel salut de referència.Els contactes de positius i persones contagiades però amb simptomatologia lleu que surtin del cribratge a Reus tindran com a hotel salut de referència l’SB Express de Tarragona. Amb tot, si el volum de sol·licituds així ho exigís, el Departament no descarta habilitar-ne algun a Reus. L’SB Express, localitzat al costat de l’Hospital Joan XXIII, té capacitat per a 160 usuaris. Casas recordava ahir la importància de la quarantena i apuntava que, sovint, fer-la a casa i al costat de familiars que no estan contagiats presenta riscos insalvables i pot representar un perill més que una solució. D’aquí que es mantingui vigent l’opció dels hotels salut.

MÉS INFORMACIÓ

Consulta si estàs dins de les zones del cribratge massiu a Reus

tracking