Diari Més

Serveis

Territori aprova el canvi de parcel·les per ampliar el Parc de Bombers de Reus

La Generalitat completa així la tramitació urbanística, a l’espera que Interior posi en marxa el projecte d’obres a partir del 2021

Una imatge d'arxiu d'un dels solars afectats.

Territori aprova el canvi de parcel·les per ampliar el Parc de Bombers de ReusGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió de Territori de Catalunya ha desencallat recentment un nou tràmit per permetre la reforma i ampliació del Parc de Bombers de Reus. En detall, la Generalitat ha aprovat una revisió del Pla d’Ordenació Urbana de Reus, a l’entorn del carrer Vilafranca del Penedès, que havia passat pel ple de l’Ajuntament ara fa un any, al juliol del 2019. El pas deixa enllestida la part vinculada al moviment de parcel·les per expandir les instal·lacions. Interior preveu licitar al 2021 el projecte d’obres i executar-les al 2023.

La modificació que ara ha rebut llum verda és relativa a la qualificació urbanística de dues parcel·les: una de 2.326 metres quadrats delimitada pels carrers Mas de l’Abelló, Mas del Carpa, Mas del Tallapedra i la línia de ferrocarril; i una altra de 2.618 metres quadrats entre els carrers de Vilafranca del Penedès, de Sabadell, la riera de l’Abeurada i les vies.

«Per tal de poder dur a terme l’adequació i ampliació del Parc», tal com detalla l’acord pres per la Comissió de Territori de Catalunya aquest 24 de juliol, «es fa necessària l’ocupació del solar contigu a les instal·lacions actuals i que es troba qualificat com a sistema de parcs i jardins», així que cal «qualificar com a sòl d’equipament públic els terrenys veïns al Parc amb façana al carrer del Mas del Tallapedra» i «qualificar com a espais lliures públics la parcel·la de l’entorn del carrer Vilafranca». En el primer àmbit, es generarà una tanca vegetal per assegurar una bona relació entre el Parc de Bombers i els jardins. Tot plegat tira endavant a petició d’Interior. L’acord admet recurs, tot i que l’aprovació provisional al ple no va rebre al·legacions de cap implicat.

Es dona la circumstància que el Mas Abelló i el jardí del Mas estan inclosos en el Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic, historicoartístic i natural de Reus (PEPPAHN), amb un nivell de protecció C. Per això, «cal modificar la fitxa del PEPPAHN excloent de la protecció que afecta al jardí del Mas els sòls que es proposen qualificar com a equipament». Es tracta, en qualsevol cas, d’uns «terrenys erms» i que «no formen part del jardí» del mas.

Posar la GRAF i l’EPAF al recinte

L’ampliació del Parc de Bombers de Reus, pendent que la redacció de la documentació vinculada permeti afinar la xifra, costarà entre 4 i 5 milions d’euros. La intervenció implicarà la rehabilitació de l’actual edifici i la construcció d’un de segon on es traslladaran serveis per «convertir Reus, per la bona comunicació i per les condicions que ofereix, en un punt estratègic a la Regió», tal com recull al documentació vinculada a aquests canvis. Tot l’engranatge s’ha posat en marxa arran d’una carta enviada des del Departament d’Interior a l’Ajuntament de Reus i que precisava que «per raons estratègiques del parc de Reus, en un futur proper volem apostar per la incorporació de noves activitats complementàries: la seu de la Unitat Tècnica del Grup d’Actuació Forestal (GRAF) i la base territorial de l’Equip de Prevenció Activa Forestal (EPAF)».

Entre les necessitats hi ha «l’adaptació de les instal·lacions a la normativa actual, l’adequació de les dependències a l’existència actual de bomberes –pel que fa a dormitoris, vestidors o serveis–, la previsió d’augment de la plantilla o la millora i augment de la superfície de les dependències generals d’acord als estàndards actuals». Al Parc de Reus «es desenvolupen, a més de les activitats pròpies d’un parc de bombers, altres com ara les de la seu territorial de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, la base territorial de les unitats especialitzades GRAF o el centre territorial de recàrrega i manteniment dels equips respiratoris de la Regió d’Emergències de Tarragona i la Regió d’Emergències de Terres de l’Ebre». A més, es vol instal·lar aquí «la seu de la Unitat Tècnica del GRAF i la base territorial de l’EPAF».

tracking