Diari Més

Medi Ambient

La Urbana de Reus aixeca 52 actes en set dies per brossa fora dels contenidors

Les multes són inicialment de 300 euros però arriben fins a 750 segons les deixalles i la reincidència

Deixalles a prop d'una illa de contenidors, en una imatge d'arxiu.

La Urbana de Reus aixeca 52 actes en set dies per brossa fora dels contenidorsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Urbana ha aixecat, en la darrera setmana, un total de 52 actes per llençar brossa fora dels contenidors. En detall, i tal com apuntava ahir la regidora de Seguretat Ciutadana, Dolors Vázquez, 8 de les denúncies les ha realitzat la policia local per deixar o dipositar a la via pública i fora dels espais autoritzats, objectes, runes, terres o deixalles. Altres 42, la majoria, han estat per deixar les escombraries fora dels contenidors de recollida; i les 2 restants, per sostreure materials o elements dipositats en contenidors de recollida a la via pública quan aquest recapte pugui ser destinat a una posterior venda o bescanvi, com en el cas de ferralla, cartons, roba, vidre o altres.

L’ordenança de civisme preveu sancions econòmiques de fins als 600 euros per abandonar la brossa fora –infracció tipificada com a lleu– i l’ordenança de neteja en contempla de fins a 750 euros per abocar els objectes directament a la via pública –infracció greu–, però a la pràctica, tal com concretava Vázquez, «s’apliquen d’inici 300 euros que augmenten en funció de la reincidència».

Les actes són fruit d’una campanya iniciada dilluns de la setmana passada per l’Ajuntament i que ha portat mitja dotzena d’agents de la Guàrdia Urbana, vestits de paisà, a vigilar illes de contenidors i revisar les deixalles que estiguin fora. El regidor de Medi Ambient, Dani Rubio, recordava ahir que «al maig, el servei de recollida va registrar 391 incidències per residus voluminosos abocats incorrectament i al juliol se’n van quantificar 686, així que hi va haver un rellevant increment del 75,45%» i subratllava que «Reus disposa d’un servei gratuït quan algú vol llençar un voluminós». Per això, l’Ajuntament manté la «lluita ferma contra els incívics» que, en aquest cas, «generen problemes de mobilitat i mala imatge». Les zones de la perifèria són les més afectades.

Els cos de la policia municipal té dues línies d’acció: una, amb agents de paisà, per localitzar i denunciar els incívics en el moment que estan deixant anar les deixalles fora del contenidor; i l’altra, amb l’anàlisi de les deixalles mal dipositades, per si hi pot trobar elements que permetin identificar els autors i denunciar-los. El regidor de Medi Ambient expressava ahir que, amb tot, «hi ha molta gent conscienciada i que ho fa bé davant uns pocs incívics». I per això, assegurava que «s’hi actua» i que les actes aixecades en una setmana «demostren que aquesta actuació és efectiva».

Arran de les queixes d’alguns veïns que han denunciat que hi ha contenidors plens, Rubio precisava que això pot venir «perquè s’ha llençat brossa a la fracció que no toca» tot i que «també pot ser que en algun punt hi hagi alguna incidència o que no hi puguem posar més contenidors i, per això, hi ha llocs on hem doblat el servei».

Augmenta la recollida selectiva

D’altra banda, però relacionat també amb la brossa, Rubio va avançar ahir que amb les dades tancades del passat 2019, el percentatge de recollida selectiva se situa en el 32,4%, mentre que el 2018, era del 29,86%. Amb les xifres parcials dels primers mesos de 2020, està baixant la recollida de rebuig i puja el de les fraccions, el que fa preveure que l’any es tancarà amb dades més positives.

tracking