Diari Més

Benestar

La crisi obliga el Banc dels Aliments de Reus a obrir a l'agost per primer cop

La fundació, que abastia amb antelació les entitats per poder aturar-se cada estiu des del 1996, manté el servei per la covid-19

Una imatge d'arxiu de l'interior del magatzem, al carrer Escultor Rocamora de Reus.

La crisi obliga el Banc dels Aliments a obrir a l'agost per primer copOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per primer cop des que va iniciar l’activitat, l’any 1996, el Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona no s’atura durant el mes d’agost. La fundació, que habitualment en aquestes dates abastia de més a les entitats per poder romandre tancada una o dues setmanes d’estiu, ha decidit enguany no fer-ho a causa de l’emergència sanitària de la covid-19. Fonts del Banc expliquen que, aquest agost, s’ha elaborat un calendari i es dispensen cites a aquelles entitats que reben gènere i que tampoc fan vacances, i el subministrament seguirà el ritme ordinari.

La pressió generada per la crisi que ha succeït al virus «va ser molt important durant el moment més dur de l’estat d’alarma i després, al juny, va baixar molt lleugerament», però «des de llavors, s’ha estat mantenint, no ha millorat gaire i preveiem que aquesta situació pugui donar-se al llarg de força temps». Per això, el Banc dels Aliments entén que «aquest és un moment excepcional» i que «ha coincidit amb què, pel volum de voluntaris que ens donen un cop de mà, ens hem pogut permetre el luxe de seguir oberts i oferir servei a les entitats».

I és que, tal com expliquen des del Banc, «durant el temps del confinament, vam recomanar a les persones més vulnerables i a les que formaven part d’algun col·lectiu de risc que no vinguessin». Com a contrapartida, però, «hi va haver molta gent jove que va veure reduïdes les hores lectives, va prendre consciència del que estava passant i es va oferir per col·laborar». La manca de voluntaris havia esdevingut en els darrers anys un llast important per a la Fundació, principalment sostinguda per persones d’edat i que havia realitzat cíclicament crides per renovar-se. Abans de l’esclat de la pandèmia, al Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona, que té el seu magatzem principal al carrer Escultor Rocamora de Reus, «érem unes 40 persones». Amb les directrius dictades arran de l’estat d’alarma, i per preservar la seva salut, una desena de voluntaris es van quedar a casa. Al mateix temps, se’n van incorporar una vintena que van disposar d’hores lliures per assumir aquesta responsabilitat i volien aportar el seu gra de sorra a l’emergència. Així, «ara en som uns 50» i l’increment de personal ha aportat a la fundació un nou marge de maniobra.

Al lloc durant tota la pandèmia

Mantenir la distribució en ple estiu s’ha tornat també importantpel fet que, igualment arran de la covid, el Banc dels Aliments ha esponjat les cites per al lliurament d’aliments a les entitats de tal manera que «abans potser sí que les acumulàvem més, les convocàvem juntes, però ara el que fem és assignar un horari perquè vinguin». De fet, mai va arribar a abaixar la persiana des que el virus va irrompre, tampoc durant el confinament més estricte: «De seguida vam veure, com ara, que havíem de ser-hi». Aquest mes sense període festiu «aprofitarem, també, per fer feines pendents de classificació o d’emmagatzematge», apunten des del Banc, on agraeixen «la col·laboració de les institucions, d’empreses i de particulars que ens han permès continuar» durant la pandèmia.

Des del Banc lamenten que «abans del coronavirus notàvem que hi havia famílies que començaven a tirar endavant, amb alguna feina parcial», les quals «ara són les primeres en caure» i també que «a l’estiu, amb el turisme, la cosa sempre estava millor però ara no ha passat».

tracking