Diari Més

Medi Ambient

Una plaga de rates rosega les collites dels horts urbans de Sol i Vista a Reus

Els usuaris reclamen que es netegi el barranc que passa pel barri i l’Ajuntament sosté que ja ho ha fet

Juan M. Molina mostra un pebrot que els animals han mossegat.

Una plaga de rates rosega les collites dels horts urbans de Sol i Vista a ReusGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Usuaris dels horts urbans de Sol i Vista denuncien la «presència d’un gran nombre de rates» a la zona que «ens afecta els conreus i malmet les collites». Es tracta, segons detallen els qui treballen les terres, d’una «plaga» que «no s’havia vist en els anys anteriors» i que ara prolifera «per la manca de la neteja de la riera i dels solars que envolten els horts». Un dels adjudicataris d’aquestes parcel·les, Juan Miguel Molina, explica que els rosegadors «van especialment a les peces dolces i es mengen els tomàquets i els pebrots. Cada dia n’hem de llençar alguns perquè ens els trobem mossegats».

Igualment al peu del seu hort, Manuel García concreta que «jo vaig haver de posar-hi imaginació per col·locar una mena de xarxa resseguint tot el terra per evitar que les rates s’hi colessin, perquè enguany n’hi ha moltíssimes». «Havia plantat algunes maduixes per als nens de casa i gairebé no en vaig poder consumir cap perquè, quan les agafava, totes estaven ja rosegades», afegeix. El col·lectiu es queixa que «la riera està molt bruta, no s’ha neteja tal com tocava i acaba sent un gran focus de brutícia i de plagues com aquesta» i lamenta que «justament a prop dels horts hi ha un solar que està ple d’herbes i de matolls que representa, també, un perill important si hi ha un incendi».

Fonts municipals consultades en aquest sentit recorden que, al juny, l’Ajuntament va intervenir al Barranc del Molí, al seu pas per la urbanització Sol i Vista. En concret, «al tram des de l’avinguda de Falset i al llarg de tota la urbanització Sol i Vista es va realitzar un desbrossat dels marges del barranc i de la llera i també es van retirar els abocaments existents». Les mateixes fonts precisen que es van executar feines a 392 metres lineals, vinculades al manteniment anual d’aquest tram pròxim als habitatges i on hi ha molèsties per rosegadors i mosquits. L’Agència Catalana de l’Aigua seria també responsable de les rieres.

Tot i així, «els que arribem a primera hora del dia aquí, podem veure les rates córrer pel mig dels horts», assegura García, que diu que «ja mirem de fer els conreus en alçada o tapar-los fins a un pam i mig per evitar que se’ls mengin, però no hi ha manera i aquests animals porten moltes malalties». Molina detalla, al seu torn, que «la mateixa plaga afecta també tot el barri i arriba fins a les cases». L’arranjament de la riera representa una reclamació històrica del veïnat. De fet, a la finalització del Pla de Barris de Sol i Vista i Immaculada, que la Generalitat i l’Ajuntament van tancar al juny i on només es van invertir 1,8 de 12 milions d’euros disponibles, l’associació de veïns reclamava que la qüestió fos atesa.

25 parcel·les per a consum propi

El reglament dels horts municipals, vigent des del 2013, obliga els usuaris a «cultivar l’hort de manera respectuosa amb l’entorn, seguint tècniques de l’agricultura ecològica». Prohibeix, a més, «la utilització de productes fitosanitaris d’origen químic per al control de plagues» i recull que «l’Ajuntament facilitarà assessorament per al control integrat de les plagues». Els usuaris es queixen que «ni ens deixen fer servir res ni ens ajuden amb les rates». Sol i Vista té 25 parcel·les d’horts urbans. El projecte, que té un vessant social, preveu que les collites són per a consum propi o per donar.

tracking