Diari Més

Cultura

Un oli de Fra Joaquim Juncosa està sent restaurat al Museu de Reus

L’oli representa Sant Pere amb vestit papal, en un tron i envoltat d’àngels

L'obra passarà per una eteja de vernissos oxidats

Un oli de Fra Joaquim Juncosa està sent restaurat al Museu de ReusReus cultura

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu de Reus està duent a terme feines de restauració d’una pintura a l’oli atribuïda a Fra Joaquim Juncosa i datada entre el 1650 i el 1707. Tal com avançava ahir Reusdigital i detalla Reus Cultura a través de xarxes, «el primer que s’ha fet ha estat protegir la pintura amb paper i cola i s’han anat consolidant els aixecaments de la capa pictòrica amb adhesius i aplanant amb pressió d’espàtules calentes». Després, «s’ha passat a fer una neteja curosa de tota la brutícia superficial i els vernissos oxidats i engroguits pel pas del temps».

A la pintura a l’oli, segons precisa Reus Cultura, «apareixen els atributs que Sant Pere té com a cap de l’Església catòlica: el bàcul (a la dreta), la mitra (al cap) i les claus (que dos angelets porten en una safata per la banda esquerra)». «Un altre àngel infant mira l’espectador mentre assenyala el papa» mentre que «a la dreta de Sant Pere, una altra figura angelical sosté un llibre, al capdamunt del qual es pot llegir Evangelium» i «per la part superior cau un cortinatge daurat».

Brutícia i un estrip

L’escena «té lloc en un espai classicitzant: els pilars estriats, intradós de l’arc de l’esquerra amb cassetons...» i «el llibre que mostra l’àngel conté els versicles 18 a 20 del capítol XVI de l’Evangeli segons sant Mateu». L’obra «està formada per dues teles d’arpillera que estan cosides verticalment amb emprimació de cola, guix i pigments» i «s’hi troben moltes pèrdues de capa pictòrica, brutícia acumulada i un estrip». Es mostrarà al Museu Salvador Vilaseca.

tracking