Diari Més

Judicial

El CGPJ suspèn el reforç del jutjat de Reus que s'encarrega del cas Innova

Emet informe desfavorable a la pròrroga i deixa sense efecte la mesura de suport, en vigor des del 2018 i que el TSJC avalava

Una imatge d'arxiu dels jutjats de Reus

El CGPJ suspèn el reforç del jutjat que s'encarrega del cas InnovaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha decidit que no prorroga el reforç amb què, des de l’estiu del 2018, comptava el Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus, on se segueix la macrocausa Innova. Fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) detallen al Diari Més que, tot i que el mateix TSJC havia sol·licitat la continuïtat de la mesura, el CGPJ «l’ha desestimat» i «el reforç ha quedat ara sense efecte». El motiu té relació amb la càrrega de feina del jutjat, que el Servei d’Inspecció del CGPJ no ha considerat suficient com per mantenir el reforç, el qual se sotmet periòdicament a revisió i expirava aquest mateix mes de juny. El TSJC s’ha donat per assabentat de la nova situació al juliol.

El darrer cop que Innova havia perdut un mecanisme de suport va ser al març del 2017, i el jutge va trigar més d’un any en recuperar-lo. Fins aquell moment, i durant prop de dos anys, el reforç havia permès al magistrat «ser rellevat del despatx de la resta d’assumptes ordinaris» i «avançar en moltes peces» de la macrocausa. El titular d’Instrucció 3, Diego Álvarez de Juan, havia anunciat llavors, en una interlocutòria, la «paralització efectiva» del cas per manca de mitjans, però hi va seguir treballant en la mesura que les condicions li ho permetien.

Una eina intermitent

El reforç que ara se suspèn se li havia assignat al jutjat l’estiu del 2018 i presentava unes circumstàncies diferents als anteriors. Es tractava, en detall, d’una comissió de serveis sense relleu de funcions per celebrar judicis per delictes lleus que correspondrien a Instrucció número 3, excepte aquells derivats del servei de guàrdia, durant sis mesos prorrogables. La mesura buscava alliberar Álvarez de Juan d’aquest àmbit concret i permetre que, en certa manera, se centrés en accelerar Innova. El reforç l’havia desenvolupat, fins al juny, el titular d’Instrucció 4 de Reus, Carlos Javier Albarrán Machín. Des de l’obertura de la causa, les eines per alleugerir Innova han resultat intermitents.

La memòria 2019 de l’Audiència de Tarragona avalua l’estat global dels jutjats d’instrucció de Reus, on «el mòdul d’ingrés legalment previst és de 3.300 assumptes l’any». «Al 2019, els assumptes que van entrar van ser 11.072, un 4% més que en 2018, la qual cosa suposa una mitjana de 2.768 per jutjat; i se’n van resoldre 11.267, un 4% més que al 2018», detalla el document, que precisa que «la pendència a final d’any va ser de 3.276 assumptes, pels 3.470 del 2018». També al 2019 hi «van ingressar 276 executòries noves», i «el temps mitjà de resposta va ser d’uns 3,5 mesos».

«Preocupa» la macrocausa

La memòria conclou que «la càrrega de feina està un 16% de mitjana per sota de mòdul, per la qual cosa el funcionament dels jutjats hauria de ser òptim» però fa una rellevant apreciació: «preocupa especialment alguna causa la instrucció de la qual porta anys de durada». L’Audiència de es refereix al «cas Innova, iniciat l’any 2012».

En aquests dos anys en què ha disposat de la comissió de serveis sense relleu de funcions, sobre Innova i tenint només en compte les qüestions que s’han fet públiques, Instrucció 3 ha fet múltiples moviments. Així, ha aixecat el secret de sumari de les peces 3 i 5, obertes al novembre del 2013, les quals ha declarat complexes. La peça 3 investiga presumptes delictes de malversació de fons públics i prevaricació que es podrien haver comès al si de l’Ajuntament de Reus i del hòlding Innova en el marc de les contractacions de personal i contravenint la llei 7/2007 de l’Estatut de l’Empleat Públic. Al seu torn, la peça 5 se centra en la compaginació de càrrecs de Josep Prat i la possibilitat que generessin un «conflicte d’interessos». El jutjat també ha enviat a judici la peça 7, on s’investiga per presumptes delictes de prevaricació, malversació de fons públics i blanqueig de capitals a diversos càrrecs de Sagessa, Ginsa i Ambulebre. I ha enviat a judici, igualment, la peça 2 i la principal, que dirimeixen possibles pagaments irregulars al hòlding, amb vuit persones investigades.

tracking