Diari Més

Via Pública

Valoriza disputarà a FCC la contracta de la neteja i recollida de brossa de Reus

Fomento Valencia Mediambiente, impulsora del recurs que va fer canviar els plecs i iniciar la nova licitació, no s’hi ha presentat

Una imatge d'arxiu de treballadors del servei a la ciutat.

Valoriza disputarà a FCC la contracta de la neteja i recollida de brossa de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de dues empreses s’han presentat a licitació del servei de neteja de l’espai públic i recollida de residus municipals de la ciutat de Reus, impulsada per l’Ajuntament a principis de juliol i que admetia ofertes fins aquest dimarts. Es tracta, tal com detallen fonts municipals al Diari Més, d’FCC Medio Ambiente i Valoriza Servicios Ambientales.

FCC és la titular de l’actual contracta i presta en aquests moments el servei, immersa en una situació de pròrroga ara. Valoriza Servicios Ambientales, que també treballa en infraestructura urbana i creació de zones verdes, va guanyar recentment el concurs pel gruix del projecte de recuperació de la Boca de la Mina: està executant les obres del passeig i també les del Parc de les Olors, i va registrar una proposta pel Jardí Agrari.

Aquesta és la segona licitació consecutiva que el govern local convoca, després d’haver-ne iniciat una al novembre del passat 2019 que va ser impugnada davant del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic (TCCSP) per FCC Medio Ambiente i Fomento Valencia Medioambiente. El TCCSP va tombar els recursos d’FCC i va donar la raó a Fomento Valencia Medio Ambiente en un únic punt, el qual va resultar suficient com per haver de modificar els plecs i donar lloc a una nova licitació. Després d’haver aconseguit que es refessin les bases del concurs, però, i segons la informació que l’Ajuntament facilita, Fomento Valencia Medioambiente no hi ha concorregut. La tramitació dels plecs i la posada en marxa d’aquest segon procés han implicat, fins al moment, una demora de pràcticament un any.

Arribats a aquest punt, tal com precisen fonts municipals, la licitació del servei de neteja de l’espai públic i recollida dels residus municipals continua el seu curs amb total normalitat, sense que s’hagi produït cap entrebanc ni consti presentat cap nou recurs al TCCSP. El següent pas, doncs, consistirà en l’avaluació de les propostes de les dues úniques empreses que s’han interessat, FCC Medio Ambiente i Valoriza Servicios Ambientales. El pressupost de la contracta és uns 500.000 euros superior en relació al primer concurs i l’adjudicació hauria de tenir lloc, si tot va bé, entre finals d’any i principis del 2021, sempre que no aparegui cap obstacle.

Deixalleries i voluminosos

En concret, la neteja viària i la recollida de la brossa, amb un pressupost de gairebé 12 milions d’euros, es corresponen amb el lot 1 d’un concurs més ampli, que en té quatre i que està dotat amb 13,7 milions per 10 anys. Així, els lots 2 i 3 es refereixen a la gestió i manteniment de les deixalleries i a la gestió, explotació i manteniment de la planta de voluminosos. Els dos estan reservats, segons les bases, per a Centres Especials de Treballs d’iniciativa social, i el Taller Baix Camp ha estat l’únic en fer oferta. El lot 4, l’últim del conjunt, té a veure específicament amb la integració tecnològica. Per executar-lo han presentat proposta tot un seguit d’empreses: T-Systems, Consulting Informático de Cantrabria, Nec Ibérica, Telefónica Soluciones de Informática y Telecomunicaciones de España, Elecnor i Tradia Telecom.

La licitació, que ha estat afectada per la paràlisi pròpia de la covid-19, va quedar desbloquejada en la sessió de ple del passat 19 de juny i va activar-se el 17 de juliol, un mes després. La documentació del concurs detalla que la durada de 10 anys és «sense possibilitat de pròrroga per a cadascun dels lots». L’actual plantilla de la neteja viària i la recollida de la brossa serà subrogada. L’impuls a una nova licitació era una qüestió reclamada pel Comitè d’Empresa d’FCC, que en els darrers mesos ha denunciat reiteradament l’estat precari en què es troba la major part de la flota de vehicles, on s’han declarat recentment diversos incendis que han generat preocupació entre els treballadors i també entre la ciutadania.

tracking