Diari Més

Seguretat

Instal·len càmeres contra l'incivisme i la delinqüència a quatre zones

Una d’elles és la Sardana, on l’AVV Horts de Simó espera que els dispositius tinguin efectes dissuasius

L'empresa ja ha estat treballant aquests últims dies en la col·locació de pals i caixes de connexions

Instal·len càmeres contra l'incivisme i la delinqüència a quatre zonesGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La instal·lació de les càmeres de la nova fase del pla de videovigilància de Reus ja està en marxa i es completarà aquest agost, tal com confirmen fonts municipals al Diari Més. De fet, les feines, que van ser adjudicades al juny a IRD Telecomunicacions per un import d’uns 25.000 euros i amb un termini màxim d’execució de tres mesos, podrien culminar al llarg d’aquesta mateixa setmana. Els dispositius s’activaran a quatre àmbits: l’eix del carrer de la Sardana i la plaça Comte de Reus, la plaça de Teresa Miquel i Pàmies i, per últim, el carrer Pròsper de Bofarull.

En els darrers dies l’empresa ha treballat per col·locar els armaris de connexions. En aquest sentit, les associacions de veïns de les zones implicades han estat pertinentment informades del progrés de les feines. L’Ajuntament no concreta si les càmeres –que requereixen diverses autoritzacions– entraran en funcionament immediatament després que acabin de posar-les al lloc. En tot cas, la mesura busca, tal com explicava el propi consistori al moment de fer-la pública, «incrementar la sensació de seguretat i, al mateix temps, evitar els fets incívics i delictius». El contracte també contempla dotar les instal·lacions de cobertura de wifi públic.

Una de les entitats veïnals que havia sol·licitat la implantació de les càmeres de videovigilància és la del barri Horts de Simó. El seu president, Gustau Duran, explica que «aquí, la instal·lació va començar el 3 d’agost i ha anat avançant» i valora que «és una cosa positiva, estem molt contents que tiri endavant i esperem que serveixi». «És una demanda que teníem present des de temps enrere i segur que tot ajudarà», conclou.

La plaça de la Sardana i el seu entorn havien centrat, tot coincidint amb la desescalada de la covid-19, les queixes de veïns que denunciaven baralles i incivisme a la zona. El malestar pels fets va donar lloc a la constitució de la plataforma Salvem la Sardana, sorgida per «fer pressió a les autoritats perquè posin solució als continus episodis». En un comunicat, fa dos mesos, la Salvem la Sardana denunciava «estupefaents, inseguretat, sorolls i mobilitat a les nits» que derivaven en «vandalisme, aldarulls, brutícia, risc de contagi i degradació». I demanava «més presència policial que erradiqui el problema» i «una nova oficina de policia de proximitat com a altres zones de la ciutat». Duran explica que la situació a la plaça de la Sardana està lluny ara de la que es va poder percebre en els primers dies de desconfinament malgrat que «tot es pot millorar i això és el que esperem que passi amb les noves càmeres i el que tothom busca».

La reclamació dels nous dispositius l’havia traslladat l’Associació de Veïns d’Horts de Simó «a l’alcalde» i, arran d’això, «la Guàrdia Urbana va fer un estudi i ha considerat que sí que és adient». El fet que hi siguin i que la ciutadania estigui al cas de la seva presència «hauria de dissuadir als que cometen actes d’incivisme: si vols fer alguna cosa que no has de fer i saps que t’estan veient, et talles», expressa el president de l’entitat veïnal.

Una unitat mòbil pionera a Reus

Les càmeres funcionaran sense fils i enllaçaran amb la torre de telecomunicacions de la comissaria de la Guàrdia Urbana. Gravaran de forma local per un període curt; però la gravació i emmagatzematge a llarg termini –les 24 hores i fins a un màxim de 30 dies, i sense àudio– així com la seva visualització a la sala de control, es realitzarà a través del programari de l’Ajuntament per la gestió de càmeres IP al carrer. També s’incorporarà una unitat mòbil de videovigilància, la primera a Reus, que consistirà en una «càmera de videovigilància IP solar autònoma per poder instal·lar-la en diferents zones segons les necessitats i sense tenir una connexió elèctrica ni de xarxa».

tracking