Diari Més

Urbanisme

«El soroll em va despertar i un núvol de pols va entrar per la finestra»

Veïns del Carme de Reus asseguren que van alertar del risc de l'edifici del carrer de Sant Antoni pocs dies abans que s'esfondrés

L'ensorrament no va deixar cap ferit però sí danys materials que els blocs pròxims ja han reclamat.

Veïns del Carme asseguren que van alertar del risc de l'edifici del carrer de Sant Antoni pocs dies abans que s'esfondrésOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Feia mitja hora que m’havia ficat al llit, m’estava quedant adormit, vaig sentir un soroll fort a fora i em va entrar una bafarada de pols per la finestra oberta de l’habitació. Vaig pensar: ja està». Ho explica Pere Bermusell, veí del carrer Sant Francesc. A través d’una terrassa, casa seva donava directament al número 5 de Sant Antoni que a les 3.04h de la matinada d’aquest dimarts es va esfondrar. «Vaig sortir corrent i a fora vaig trobar-me altres veïns que també havien acudit a veure què passava. Ens ho esperàvem», apunta.

Que caigui un edifici en plena nit gairebé ja no sorprèn al barri del Carme, on l’Associació de Veïns l’Harmonia té inventariats més de 100 immobles en mal estat i insisteix perquè l’Ajuntament abordi la situació. Fa tan sols quinze dies, el 19 de juliol, també va esfondrar-se un bloc al 24 del carrer Sant Esteve mentre estava sent demolit sota responsabilitat municipal. El d’aquest dimarts, en concret, seria propietat d’una entitat bancària i hauria estat tapiat pel mateix veïnat després de desallotjar-hi ocupes conflictius que hi van viure fins només un any enrere. El succés no ha deixat ferits però sí que ha generat desperfectes als habitatges del voltant.

Tot just la setmana passada, Bermusell «havia trucat a la policia local» per advertir que a l’edifici esfondrat «es veia un bony a la façana i havien caigut algunes totxanes». Des de l’associació de veïns, el president Josep Machado explica que l’Ajuntament ja havia visitat recentment el 5 del carrer Sant Antoni i que intentava contactar amb la propietat perquè prengués mesures. Des de l’Ajuntament mantenen que l’arquitecte municipal ha revisat la zona i ha ordenat enderrocar les restes del bloc ensorrat per prevenir riscos. També que, ara, no hi havia cap expedient de disciplina urbanística obert en relació a l’immoble, de planta baixa més quatre. Sí que n’hi havia hagut un, abans, per entrada de persones al bloc, que es va tapiar. A la Guàrdia Urbana li consta un avís de la setmana passada i Urbanisme estava pendent d’intervenir-hi.

La matinada d’ahir, l’ensorrament al carrer de Sant Antoni va mobilitzar fins a quatre dotacions de Bombers de la Generalitat, que hi van treballar tres hores. També Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, el SEM i l’arquitecte municipal. La Brigada va tallar el carrer. La línia telefònica es va veure afectada i hi va haver problemes de subministrament elèctric. Operaris d’una empresa de demolicions, al lloc des d’ahir a les 5 h., s’ocuparan del desenrunament del solar, que s’allargarà 15 dies.

Restes de l’edifici van causar danys a un dels balcons de l’altra vorera del carrer i part de la runa va precipitar-se també a immoble de Sant Francesc. Els veïns, que ahir ja feien tràmits amb les asseguradores, reclamen reparacions i que el solar que ara quedarà buit «es cobreixi per evitar humitats i els laterals on el bloc tocava s’impermeabilitzin». Demanen, també, «que l’espai es tanqui i no acabi convertint-se en un punt d’acumulació de brutícia».

El 24 de Sant Esteve es demora

La neteja del número 24 del carrer Sant Esteve, que va esfondrar-se al juliol, no ha acabat i no s’hi seguirà actuant fins que quedi enllestida la intervenció a Sant Antoni. L’Ajuntament té prevista la demolició d’un edifici al carrer Sant Llorenç i al passatge de l’Escorial.

tracking