Diari Més

Judicial

El TSJC reclama la creació de dos jutjats socials més a Reus i Tarragona

La memòria 2019 de l’Audiència Provincial veu «saturació» i sobrecàrregues del 80%, i apunta que la situació és «preocupant»

Una imatge d'arxiu de l'exterior de l'edifici dels Jutjats de Reus.

El TSJC reclama la creació de dos jutjats socials més a Reus i TarragonaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els jutjats socials de Reus i Tarragona estan «saturats», amb una càrrega de feina que supera en un 80 i un 75% respectivament el mòdul legalment previst. El de Reus, en especial, «és el que ha tingut major entrada d’assumptes de tots els socials de la província» durant l’any passat, tot i ser també «el que més n’ha resolt i alhora el que menor pendència acumula, fet pel qual s’ha de destacar el seu esforç». Aquestes són algunes de les conclusions que es desprenen de la memòria 2019 de l’Audiència Provincial de Tarragona, signada pel president Joan Perarnau, que demana la posada en marxa de dos nous òrgans –els quals serien el Jutjat Social número 4 de Tarragona i el Jutjat Social número 2 de Reus– per alleugerir la càrrega que els actuals afronten. La petició l’ha recollit el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que la inclou en els 37 jutjats i 18 places que proposa generar a Catalunya en el marc del pla de creació d’òrgans judicials per al 2020. A instàncies de l’Audiència, el TSJC també reclama una plaça de magistrat a la Secció Civil tercera i un jutjat de primera instància més –el número 9– al partit de Tarragona.

En detall i segons les dades de la memòria, a l’únic Jutjat Social de Reus van entrar l’any passat 1.289 assumptes, un 15% més que l’any 2018, i se’n va resoldre 1.267 que són un 22% més. També van registrar-se 151 executòries. El màxim legal previst per any als jutjats socials és de 800, sumant ambdós conceptes. L’òrgan té un temps mitjà de resposta de 7,3 mesos.

Al seu torn, als tres jutjats socials de Tarragona es van lliurar al 2019 un total de 3.512 assumptes –1.171 de mitjana per jutjat i un 11,2% més que al 2018– i se’n van resoldre 2.948. Així mateix van ingressar 721 executòries. El temps de resposta és d’11 mesos i el número 2 és el que està pitjor. L’escenari «és realment preocupant excepte a les Terres de l’Ebre» on, en general a totes les jurisdiccions, aquest «és correcte i és molt millor que a les del Camp».

Primera Instància 8 de Reus

Als jutjats de primera instància es perfila igualment el col·lapse. Entre els sis que hi ha a Reus –el setè està especialitzat en Família–, l’any 2019 van ingressar fins a 8.119 assumptes i 1.963 executòries, i la càrrega supera en un 45% el mòdul de 1.200 per jutjat. Per mirar de revertir la situació, va aprovar-se la creació del Jutjat de Primera Instància número 8 de Reus, que havia d’haver entrat en funcionament el 31 de desembre del 2019 i està encara ara paralitzat. Tot i que el TSJC, el jutge degà de Reus i el Col·legi de l’Advocacia el reclamen, la Generalitat exigeix al Ministeri de Justícia que n’assumeixi les despeses i no l’activa.

Per la seva banda, el Jutjat de Família de Reus, que treballa des del setembre del 2018, sobrepassa en un 35% el mòdul legalment previst pel que fa a la càrrega de feina.

També dins l’àmbit de la primera instància, al partit judicial de Tarragona s’ha detectat sobrecàrrega als vuit jutjats existents. Aquesta estaria justificada, almenys en part, perquè «en haver-se-li atribuït la competència provincial exclusiva i excloent al Jutjat número 8 per al coneixement de les condicions generals de contractació de la província, això va suposar un increment de la càrrega de treball significatiu per a la resta», tal com detalla la memòria de l’Audiència Provincial. Per això el TSJC en demana un de nou, el número 9.

La macrocausa Innova

La situació dels jutjats d’instrucció no és de les que més posa en alerta l’Audiència. La memòria sí que concreta sobre el partit judicial de Reus, però, que «preocupa especialment alguna causa la instrucció de la qual està acumulant anys de durada» i fa una referència explicita al «Cas Innova, iniciat l’any 2012».

Violència sobre la Dona

En relació als jutjats de violència sobre la dona, l’Audiència ha constatat que, a tots, «la càrrega no arriba ni de lluny als mòduls fixats» i «el funcionament hauria de ser òptim». La quantitat de feina també és «òptima» als dos contenciosos administratius que hi ha a la demarcació i al Jutjat de Menors de Tarragona –l’únic al territori–, on «és excessiu el temps de resposta» de 12 mesos. Per contra, al Mercantil –també n’hi ha un de sol, a Tarragona–, la feina està un 109% per sobre del que hauria de ser i el temps de resposta és de 25 mesos. Així les coses «cal mantenir el reforç i, si segueix el volum en els pròxims anys, cal sol·licitar la creació d’un nou jutjat». Els jutjats penals de Reus i Tarragona també «han estat reforçats i ho han de seguir estant».

L’edifici judicial de Tarragona

Dins les propostes que Perarnau planteja incloses a la memòria 2019 de l’Audiència, hi ha implantar la mediació intrajudicial, promoure la conformitat penal, més protecció per a les víctimes de delictes, impulsar amb la Generalitat la necessitat de construir el nou edifici judicial a Tarragona capital i la superació de l’àmbit competencial dels partits judicials.

tracking