Diari Més

Municipal

L'Ajuntament de Reus ja pot sancionar qui no remulli els orins del seu gos

L’ordenança de civisme prohibeix la mendicitat agressiva, anar nu i fer servir els patinets per la vorera

El gest de tirar aigua sobre les miccions està estès entre els amos.

L'Ajuntament de Reus ja pot sancionar qui no remulli els orins del seu gosOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les modificacions que el govern ha aplicat recentment a l’Ordenança de Civisme van entrar en vigor ahir. Per tant, l’Ajuntament ja està en disposició de sancionar si s’incomplís alguns dels nous supòsits. Els canvis incorporen a la normativa l’obligació d’abocar aigua a les miccions de les mascotes a la via pública i presenten, de forma expressa, els vehicles de mobilitat personal (VMP) com a elements que no poden circular per les voreres. També responen a una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), arran d’una denúncia de la CUP, i reemplacen la prohibició genèrica de la mendicitat per afectar exclusivament la que es produeix de manera «agressiva i insistent». A instàncies del TSJC, concreten la prohibició d’anar «nu» pel carrer en substitució de l’anterior, que s’expressava com a anar «total o parcialment despullat».

Sobre els gossos, el text encara vigent se cenyia a la regulació de les defecacions a la via pública i les miccions a les façanes i mobiliari urbà però no abordava la qüestió dels orins fora d’aquí. El redactat final detalla que «en cas que no es pugui evitar la micció d’aquests animals, s’haurà de netejar immediatament amb aigua l’espai on s’ha produït». No realitzar aquest gest estarà tipificat com a infracció lleu que implica fins a 600 euros. L’ús de l’aigua, però, s’ha interioritzat entre els propietaris des que es comencessin a posar en marxa campanyes municipals en aquest sentit i és ja molt freqüent.

Pel que fa a la mendicitat, l’ordenança especifica que «no es permet la mendicitat de forma agressiva, insistent o intrusiva envers als vianants, o bé que obstaculitzi el lliure trànsit per les vies o espais públics, o que respongui a una estructura organitzada; tampoc es permet la mendicitat que es practiqui de forma directa o indirecta amb menors o persones amb discapacitat o acompanyant-se d’aquests, dins el conjunt del terme municipal». El nou punt sobre la regulació d’anar nu prohibeix «anar despullat/ada o amb el tors totalment nu per la via pública o pels espais públics, tret de les piscines o els altres espais on estigui expressament autoritzat». Totes dues són infraccions lleus. Sobre els VMP, es prohibeix «salvant el que pugui disposar la normativa sobre trànsit i circulació de vehicles, circular en bicicleta o altres VMP per les voreres o altres espais peatonals o zones destinades a vianants».

tracking