Diari Més

Tradició

El Lleó de Reus no sortirà en els possibles actes de Misericòrdia 2020

La colla entén que és el millor davant la covid-19

Una imatge d'arxiu del Lleó de Reus.

El Lleó de Reus no sortirà en els possibles actes de Misericòrdia 2020Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Lleó de Reus «no formarà part del Seguici en els possibles actes de la Misericòrdia 2020». La decisió, «difícil i dolorosa», la van fer pública els mateixos portadors aquest dimecres, al desenllaç d’una reunió telemàtica mantinguda entre les entitats festives de la ciutat i la regidoria de Cultura per tal de perfilar la forma que tindrà la Festa Major. Josep Lluís Rius, que va representar la colla a la reunió, explica que «hem acordat que no hi sigui ni el Lleó ni tampoc, és clar, el Lleó petit, per una qüestió de responsabilitat tenint en compte la situació de covid-19 en què ens trobem i que, almenys ara mateix, la previsió no és que millori».

El col·lectiu apunta que, en el cas dels portadors, no resulta possible mantenir la distància recomanada per les autoritats sanitàries ni tampoc es pot tenir la plena seguretat d’ajustar-se a les mesures d’higiene. Per això, tal com explica Rius, «hem pensat que, com a mínim a hores d’ara, això és el millor que podríem fer tant per nosaltres com per la ciutadania, prevenint que hi pugui haver acumulació de gent per veure el Lleó si sortís al carrer».

En la seva comunicació pública, la colla ja advertia que ara «valorem descansar i que, quan es pugui, tots sans i sense risc, poder gaudir com ho hem fet sempre dels nostres Lleons i del nostre amor al Seguici». Així les coses, tal com precisa Rius, «tot i que des de l’Ajuntament acabi tirant endavant la idea que el Seguici sigui al carrer en aquesta Misericòrdia que segur que serà atípica, ni que es faci sense ballades i només amb una plantada, pensem que nosaltres no hi participarem».

Cultura se cita amb les entitats

Consultades en relació al model que prendrà en aquest context de covid-19 la Festa Major de Misericòrdia, fonts municipals es limiten a expressar que «estem fent un treball conjunt amb les entitats, amb responsabilitat i amb prudència; amb planificació, i alhora estant molt atents a l’evolució de la pandèmia». El govern no avança, amb tot, quins actes físics es mantindran ni si l’aposta serà similar a la que es va fer per Sant Pere. Possiblement l’evolució del virus i la seva afectació a la regió tindrà molt a veure en la determinació final.

La idea inicial en què es treballaria, però, seria preservar almenys la part religiosa de la festa al Santuari de Misericòrdia i alguns altres actes més. Treure els elements festius del magatzem, per exemple, era una de les idees que es van posar sobre la taula dimecres i que no comptarà amb el Lleó, tal com asseguren des de la colla.

L’opció que es va aplicar per Sant Pere, tot just al desenllaç de la desescalada, va ser conservadora i orientada a evitar rebrots. Les celebracions presencials, de fet, van centrar-se a la Prioral de Sant Pere i es van dur a terme amb aforament limitat. La resta dels actes del programa van tenir lloc telemàticament o no van poder realitzar-se donades les circumstàncies.

tracking