Diari Més

Religió

L'Ajuntament de Reus no permet que l'oració de la Festa del Xai se celebri al carrer

Recull els consells de la Generalitat i denega la petició de la mesquita As-sunnah per pregar a l'exterior

Un instant de la pregària que es va fer l'any passat.

L'Ajuntament de Reus no permet que l'oració de la Festa del Xai se celebri al carrerOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Reus va resoldre ahir desfavorablement la petició d’ocupació de via pública que havia formulat la mesquita As-sunnah per celebrar l’oració de la Festa del Sacrifici del Xai. No permetrà, doncs, que es faci servir el tram del carrer Tolerància davant del centre de culte per dur a terme l'habitual pregària en comunitat. Fonts municipals detallen al Diari Més que la decisió ve motivada per la voluntat del consistori de cenyir-se a la recomanació que, per carta, la Generalitat va enviar a tots els municipis catalans i on, arran de la covid-19, desaconsellava que se cedissin espais públics per dur a terme específicament aquest acte.

La comunitat musulmana vinculada a la mesquita havia realitzat la petició per fer servir el carrer durant una hora en considerar que l’oració és viable sense riscos si es duu a terme complint totes les mesures de seguretat i higiene. De fet, des de la reobertura del temple –que s’havia tancat i havia aturat tota l’activitat coincidint amb l’estat d’alarma–, s’hi han estat aplicant normes de prevenció com ara l’ús de catifes individuals o les ja habituals consistents en la mascareta i la higiene de mans, així com la distància. La Festa del Sacrifici, l’Eid Al-Adha, que comença demà i s’allargarà fins el dia 4 d’agost, és una de les dates més rellevants al calendari musulmà. L’ocupació d’un tram del carrer Tolerància, que s'ubica al polígon Granja Vila, facilitava fer l’oració a l’aire lliure. De fet, aquest és l'espai que sovint s'utilitzava prèvia autorització, abans de la irrupció de la pandèmia, per ampliar la capacitat de la mesquita en dies puntuals.

Tindrà lloc dins

Des de l'Ajuntament insisteixen que la desaprovació de la sol·licitud es produeix «per seguir les recomanacions de la Generalitat davant la situació excepcional, evitant aglomeracions en el marc dels criteris de prudència, precaució i per garantir la seguretat i la salut de la ciutadania». En aquest context, i tal com explica el portaveu de la mesquita, Mohamed Said Badauoui, l'oració s'haurà de fer extraordinàriament a l'interior del temple i transcorrerà «aplicant les mateixes mesures de seguretat que ja tenim ara: catifa individual, distància, mascareta...». La pregària està prevista per demà divendres a les 7.15h.

tracking