Diari Més

Benestar

El Centre Social El Roser de Reus podrà allotjar d'urgència fins a 24 persones

Les obres, amb una inversió d’1,8 milions d’euros, estan al 20% d’execució i l’equipament obrirà portes la primavera del 2021

Gallego, Vilella i Pellicer, ahir en una visita als treballs.

El Centre Social El Roser de Reus podrà allotjar d'urgència fins a 24 personesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres del futur Centre Social El Roser progressen sobre calendari i el govern va anunciar ahir que espera que l’equipament estigui enllestit i a punt per obrir durant la primavera del 2021. Des que s’iniciessin els treballs, coincidint amb la desescalada de la covid-19, s’ha executat ja un 20% del pressupost, fixat en 1,8 milions d’euros i que es correspon amb l’ítem de major entitat dins del Pla d’Inversions 2019. Un dels serveis que es prestaran a les dependències serà el d’allotjament temporal per a situacions d’emergència.

Amb aquesta finalitat s’estan preparant dues habitacions amb lliteres i lavabo que permeten la separació per gèneres –o altres configuracions si, per exemple, qui hagués de ser acollida fos una família– i tenen capacitat per a 16 persones. D’altra banda, i davant una necessitat sobrevinguda, la sala polivalent d’El Roser té la possibilitat de sumar-se a aquesta mateixa funció per completar un total de 24 places.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, explicava ahir que la irrupció de la pandèmia ha posat de rellevància la conveniència d’oferir aquestes alternatives, que també serviran puntualment i sempre de forma temporal per a «víctimes de violència masclista, veïns de cases esfondrades o persones desemparades» mentre se’ls hi busca una solució definitiva. La qüestió dels allotjaments ha estat recentment sota el focus per l’ús recurrent que l’Ajuntament fa de pensions com la Fonda Suïssa i que són actualment la sortida que es dona a alguns conflictes vinculats a l’habitatge. «Es tracta de mirar de deixar aquesta opció i portar-los cap aquí», apuntava ahir Pellicer. El futur Centre Social El Roser, tal com detallava la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, en la visita d’obres d’aquest dimarts, «permetrà oferir a les persones el suport que necessiten en diferents àmbits, acompanyar-les per tal que tirin endavant i que no es quedi solament en un lloc d’emergència on passar la nit». Per això, té vocació de «trampolí on es gestionin totes les possibilitats».

L’equipament vol representar «tot un impuls a les polítiques socials a la ciutat». Un cop completat, el Centre Social El Roser inclourà una cafeteria-menjador social oberta a la ciutadania, un rebost solidari punt de gestió i de distribució de la xarxa d’aliments, les dependències d’allotjament temporal per a situacions d’emergència i espais municipals, on s’hi traslladarà el servei del Pla Local d’Inclusió Social, a més d’algunes aules i sales de reunions. També s’hi instal·larà, tal com remarcava ahir l’alcalde Pellicer, la seu social de l’associació de veïns de Xalets Quintana. Un dels arquitectes del projecte. Xavier Gallego, detallava ahir a peu d’obra que «en les construccions com aquesta és molt important tenir intimitat i això s’ha tingut en compte».

L’edifici disposa de tres blocs diferenciats: un inclou tota la zona de cafeteria i de menjador social, la de cuina i emmagatzematge d’aliments de la cuina; el segon abasta el rebost solidari, el punt de gestió i distribució d’aliments i el servei acollida de les persones sense sostre; i el tercer bloc conté les oficines d’administració i de l’associació de veïns del barri.

L’antiga presó

Les obres es troben ara en fase de consolidació de l’edificació original, l’antiga presó preventiva, recuperant tots els espais interiors que formen part del nou equipament. També s’ha finalitzat l’estructura del que serà el nou menjador social. Gallego apuntava ahir que s’ha posat especial èmfasi en mantenir l’essència de l’edificació original, que està inclosa per la Generalitat en el catàleg de patrimoni arquitectònic. En aquest sentit, també es conservarà la porta de l’Hotel de Londres, que esdevindrà un punt a partir del qual es generarà part del moviment a l’equipament. Part dels elements originals de l’antiga presó preventiva s’han pogut conservar.

tracking