Diari Més

Economia

Queixes dels empresaris per brutícia i restes acumulades als polígons

L’APIR ha entrat enguany 6 instàncies a l’Ajuntament per temes de via pública i espera que el nou contracte augmenti la neteja

Runa i brossa abocada a la vorera d'un dels solars d'AgroReus on no hi ha activitat.

Queixes dels empresaris per brutícia i restes acumulades als polígonsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presència de brossa i brutícia als vials i també al voltant d’alguns dels solars buits preocupa les empreses que treballen als polígons de Reus. Les deixalles que s’hi troben provenen, sovint, de «restes que algunes persones incíviques aboquen directament al terra, però també de vehicles i diferents materials abandonats o de grans quantitats de fulles» i s’acumulen especialment «als finals dels carrers». De vegades, «el vent fa que acabin passant a l’interior de les naus, amb tot el que això comporta» i, en qualsevol cas, «la situació genera una mala imatge i sensació de deixadesa».

L’Associació de Polígons Industrials de Reus (APIR) ha presentat, durant els primers mesos d’aquest 2020, «un total de sis instàncies» vinculades amb problemes detectats a la via pública. La de la neteja, tal com expliquen fonts d’APIR, «és una reclamació freqüent de les empreses i, per això, la treballem amb l’Ajuntament».

El col·lectiu demana que s’incrementi la freqüència de pas dels equips de neteja per aquestes zones i «que no sigui, per exemple, un sol cop a la setmana sinó més, perquè el que tenim ara no sembla ser suficient». Coincidint amb la redacció del nou contracte de la brossa, servei que fa pocs dies ha tornat a sortir a concurs, «vam demanar que aquesta qüestió hi pogués quedar inclosa, l’Ajuntament ens va dir que efectivament hi hauria un petit augment i ara estem fent el seguiment que així sigui». «A altres municipis, els contractes de la neteja tenen fitxes específiques només per als polígons industrials», conclouen des de l’APIR.

D’aquestes sis instàncies presentades per afectacions a la via pública –on també hi ha inclosos passos de vianants que s’han esborrat, fanals en mal estat o forats, entre altres–, algunes s’han obert a petició d’empreses i altres són resultat de les visites realitzades sobre el terreny per la mateixa APIR. En tots els casos, «el mitjà que fem servir és a través de l’Ajuntament i de forma telemàtica perquè això ens permet obtenir resposta i estar al dia de si la intervenció que demanàvem s’ha executat o no», precisen des de l’associació. Al municipi, «la superfície dedicada a polígon industrial és molt extensa» i «això fa que hi hagi molt de territori on pensem que passar a netejar un dia cada cert temps no és suficient».

Dels efectes dels ocells a Bionet

Un altre dels factors «on volem que es posi atenció» és el dels efectes derivats de «la presència d’ocells, que generen una certa brutícia». D’altra banda, temps enrere, quan l’Estadi encara acollia partits del CF Reus, «ens trobàvem molts dilluns que hi havia molta brossa i demanàvem que la neteja es fes a primera hora i no a la tarda». I també Bionet i l’estat precari en què va entrar arran de diversos incendis ha motivat alguna altra instància de l’APIR, sol·licitant que la planta fos desmantellada i tapiada. Ara, les obres per reemplaçar amb murs la tanca metàl·lica que al seu dia havia estat sostreta tenen aspecte ja d’estar finalitzades, subsidiàriament executades per l’Ajuntament, i no resulta possible accedir a l’interior del recinte, on encara es troben els sils fosos pels focs.

Igualment, «en les èpoques de l’any en què hi ha molt de vent o moltes pluges, cau una gran quantitat de fulles al terra que s’acumula i això dona una imatge bruta». «L’acció de persones que aparquen i que deixen brossa al lloc» és un altre dels factors que influeixen i «si l’aspecte ja no és bo, si l’espai no està ben net i hi ha molta vegetació i brossa, tot i que no hauria de ser així, anima embrutar-lo més». «Quan venen clients o si ve alguna visita a les empreses, tot això pot fer pensar que el polígon no està cuidat, i això no beneficia ningú», afegeixen des de l’APIR.

Una situació que no ha millorat

L’any passat, el nombre d’instàncies que l’APIR va presentar a l’Ajuntament per temes relacionats amb la via pública, la neteja, per reparacions o per mobilitat, entre altres, van ser una dotzena i l’anterior, al 2018, havien estat un total de 16.

L’APIR no ha constatat un empitjorament de l’escenari des de l’inici de la seva activitat, que va produir-se l’any 2018, però sí que ha pogut comprovar que «aquesta problemàtica segueix igual, és la mateixa o molt similar». L’associació aplega ara mateix una trentena d’empreses i té presència a la majoria dels polígons industrials. La xifra representaria «aproximadament, a falta de que hi hagi un mapa acurat dels polígons que existeixen actualment a Reus, un 10 o un 20% del total de les empreses que hi hauria». Al setembre, l’associació celebrarà una nova assemblea de socis per fixar els nous objectius en què treballar.

tracking