Diari Més

Salut

L'Ajuntament de Reus inicia els passos per la integració de la primària a l'EDP

Traspassat el Sant Joan a la Generalitat, comença el moviment dels CAP i de l'Hospital de Cambrils

Una imatge d'arxiu del CAP Marià Fortuny, inclòs en l'operació.

CAP Marià Fortuny, ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Consumat, aquest dimecres, el traspàs de l’Hospital Sant Joan de Reus a la Generalitat, l’Ajuntament tirarà endavant ara els moviments per integrar l’atenció primària de Sagessa dins de la nova entitat de dret públic (EDP) Salut Sant Joan de Reus-Baix Camp. El regidor de Salut, Òscar Subirats, explica al Diari Més que l'operació «és la que ja estava prevista» en el marc de la reordenació del mapa sanitari i que «culminarà els acords» presos en aquest àmbit concret. En detall, tal com precisa Subirats, el procés passa per la dissolució de la Fundació Sagessa Salut, que «es partirà en dos per tal de mantenir al perímetre de l’Ajuntament la part social i incorporar a l’EDP la part que inclou l'atenció primària».

Per posar-ho en marxa tot plegat, cal convocar el patronat que engegarà les successives fases. Tot i que encara no hi ha data fixada, «s’està treballant en el vessant administratiu i també tècnicament». El paquet que passarà a l’EDP inclou els CAP del barri Fortuny, de Riudoms, La Selva, l’Hospitalet i l’Hospital Lleuger de Cambrils. També, tal com detalla Subirats, dos acceleradors lineals. Un dels tres que gestiona el Sant Joan està pendent de ser renovat a través d'una donació de la Fundación Amancio Ortega i el relleu es produirà ja en el context de la nova governança. Així, «la Fundació Sagessa es dissoldrà i es dividiran els actius en dues branques». El regidor de Salut explica, en aquest sentit, que «des de dilluns passat, l’Hospital Sant Joan de Reus està ja dins l’EDP i ningú, cap pacient, ha notat res» i assegura que «el mateix passarà amb l’atenció primària», sense que hi hagi cap repercussió negativa en el servei que es prestarà.

Un camí similar al de la Fundació Sagessa és el que haurà de seguir la Fundació Recerca i Docència (FUNRED), que igualment es dissoldrà. La Fundació per a la Investigació i la Prevenció del Càncer (FUNCA) ja va fer el canvi fa mesos i va entrar al Sant Joan com un servei més perquè formés part del traspàs completat aquest dimecres. Així, la FUNCA ha passat a denominar-se Servei d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer (SEPC).

Ginsa i Laboratori de Referència

L'assumpció, per part de la Generalitat, de l'Hospital Sant Joan de Reus ha desencadenat també altres tràmits. Així, s'haurà de fer el traspàs del Laboratori de Referència del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, pendent de determinar de quina manera el canvi s'acabarà portant a terme. També el de Ginsa, que «proveeix de serveis diversos socis» i, per tant, igualment s'haurà de dividir. Una part seguirà prestant serveis a receptors locals, una altra –la més gran– anirà a l'EDP de l'Hospital Sant Joan i una altra a la de l'Hospital de Móra. En relació a la situació de la plantilla de Ginsa –que aplega prop de 200 treballadors–, Subirats assegura, tal com ja va explicar al ple de dimecres, que tots se subrogaran amb les mateixes condicions. El termini màxim per moure el Laboratori de Referència i Ginsa és de 18 mesos però la voluntat del govern és no exhaurir íntegre el marge.

tracking