Diari Més

La Prioral encén ciris per una seixantena de difunts durant el confinament

Familiars i amics han ofert un últim comiat als qui no en van tenir per l’estat d’alarma

El foc per il·luminar les espelmes es van prendre del Ciri Pasqual, que «representa la llum de Jesucrist ressuscitat».

La Prioral encén ciris per una seixantena de difunts durant el confinamentOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Prioral de Sant Pere de Reus ha acollit aquest dimecres al vespre una missa funeral «en record de tots els difunts que no en van poder tenir una a causa de l’alerta sanitària». En el transcurs de la cerimònia, s'han llegit els noms d’una seixantena de persones mortes durant el període de restriccions severes per la COVID-19, i familiars i amics han tingut ocasió d’encendre, en record seu, ciris «amb el foc del Ciri Pasqual, que representa la llum de Jesucrist ressuscitat».

El prior de Reus, mossèn Joan Antoni Cedó, teniaunes paraules per evocar la figura de la Verge de Misericòrdia, la patrona de la ciutat, a qui «les parròquies de Reus no vam dubtar ni un moment que havíem d’encomanar-nos, i així ho vam fer cada dia, a la mateixa hora», coincidint amb el cop més fort de la pandèmia. «Ara ens trobem per donar gràcies perquè així ho vam poder fer», afegia. Banderes als balcons de molts habitatges del municipi deixen constància, encara, de la fe que part de la població ha dipositat en la verge i en el relat d’Isabel Besora i l’episodi de pesta. En l’acte a la Prioral han estat presents, a més de sanitaris i de personal de les funeràries locals, també l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la vicealcaldessa i presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó.

En els temps de màximes limitacions d’aforament als comiats de difunts, «han patit les famílies, els treballadors essencials, els sanitaris, els servidors públics, i també hem patit els preveres i diaques», recordava el prior, que expressava que «alguns cops ens vam trobar plorant a la sortida del cementiri». Mossèn Cedó convidavaels assistents a pensar en el fet que «hem mirat la mort en la proximitat de la nostra pròpia condició moridora, i també la vida. Per què no aprendre una lliçó de tot això?». «Mai com ara s’ha valorat una trucada de telèfon, un missatge, un gest de les persones estimades», explicava, i deia que «el dolor de la mort, la impotència, ens fereix però no ens trenca perquè puguem caminar». «Estem afectats fondament per un feix de preguntes i experimentem que l’Evangeli ens recorda que voldríem que la vida fos d’una altra manera. I lluitem assumint la vulnerabilitat de la condició humana, però també fent de l’esperança un compromís», concloïa. A la missa s'hallegitun fragment de l’Apocalipsi de Sant Joan.

Amb unes paraules sentides, el prior Cedó cridava igualment a reflexionar sobre que «sempre volem ser els senyors de la vida i la vida ens recorda que és fora de nosaltres» i deia que «en aquells que estimem, la vida és al cel, tan lluny i tan a prop a la vegada».

Autoritats i familiars han pogut fer un comiat als que no el van tenir durant el confinament.

La Prioral encén ciris per una seixantena de difunts durant el confinamentOlívia Molet

tracking