Diari Més

Societat

Urbanisme aplicarà la perspectiva feminista a l'ordenació de Reus

L’Ajuntament generarà un pla per «construir espais sense visió patriarcal»

Una imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Reus.

Ajuntament Reus mercadalOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb la intenció d’«introduir noves mirades i noves maneres de fer en la gestió i la planificació de la ciutat», l’Ajuntament de Reus redactarà un Pla d’Acció per a l’ordenació urbanística des de la perspectiva de gènere i feminista que «aportarà una lectura al planejament urbanístic i als projectes vinculats a la via pública des del punt de vista de gènere», tal com explicava ahir la regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui. La redacció del pla està dotada amb uns 9.500 euros, IVA inclòs, i la previsió del govern és que les accions que se’n desprenguin puguin començar a traslladar-se a la realitat al 2021.

El document servirà per «disposar d’unes línies sobre com s’ha de configurar la ciutat i com s’han de distribuir els diferents usos socials i econòmics per facilitar la vida quotidiana, la integració i la cohesió social, i especialment per afavorir la sensació de seguretat a tots els col·lectius», precisava ahir Berasategui, que afegia que es tracta de perfilar «com construir els espais públics sense una visió patriarcal, sense gènere, inclusius i respectuosos i, sobretot, sempre mirant de posar la vida al centre».

El Pla d’Acció per a l’ordenació urbanística des de la perspectiva de gènere i feminista també identificarà un total de 10 llocs concrets de la ciutat on proposarà possibles millores urbanístiques amb aquesta mateixa voluntat. Les 10 propostes de millora es podrien incloure dins del procés de participació ciutadana dels pressuposts participatius per executar-les. «Segurament hi haurà relació amb la pròxima campanya dels Pressupostos Participatius de la ciutat», avançava ahir la regidora Berasategui, que deia que «es tracta de tot un treball col·laboratiu que es duu a terme amb la regidoria d’Igualtat i Participació». «Apoderarem el col·lectiu de les dones per participar en el treball de disseny activament, implicarem el Consell de Polítiques de Gènere i el Pla Estratègic de Participació», afegia.

Una ciutat «còmoda i segura»

Un detall, el Pla d’Acció tindrà una part de diagnosi que consistirà en una anàlisi actual de la situació de la ciutat en l’àmbit social, el de gènere i el feminista. També hi haurà l’apartat de directrius per a l’ordenació urbanística des de la perspectiva de gènere i un sobre la detecció de llocs d’actuació. Finalment, el document plantejarà propostes de millora dels llocs d’actuació, és a dir, 10 accions concretes. Berasategui explicava ahir que les accions han de ser «necessàriament acollides i triades per la ciutadania» i que aquesta és la vocació del Pla d’Acció per a l’ordenació urbanística des de la perspectiva de gènere i feminista, que busca «una ciutat on tothom estigui còmode i segur».

tracking