Diari Més

Salut

L'Hospital Sant Joan de Reus passarà dilluns a mans de la Generalitat

El procés culminarà dimecres, quan la Junta de Reus Serveis Municipals i el ple ratifiquin la transmissió de l’edifici i els crèdits

Pellicer, Subirats i Llauradó han anunciat el calendari.

L'Hospital Sant Joan de Reus passarà dilluns a mans de la GeneralitatOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El traspàs de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, fins ara en mans de l’Ajuntament i que passarà a ser gestionat per una entitat de dret públic (EDP) del CatSalut, entra ja en el tram final i l’operació quedarà plenament consumada el pròxim dimecres, 22 de juliol. Demà dijous, 16 de juliol, tal com ha detallar el regidor de Salut, Òscar Subirats, se celebrarà un consell d’administració de Reus Serveis Municipals per acabar de prendre els acords relacionats amb el moviment patrimonial. En el tràmit es troba inclosa la transmissió de l’edifici i l’adquisició, per part de la Generalitat, dels préstecs vinculats a la seva construcció. Els acords assolits es ratificaran dimecres en Junta General i a través d’un ple extraordinari, i s’elevaran a escriptura pública. Paral·lelament, dilluns 20 de juliol, s’elevarà a escriptura pública la compravenda de la SAM Hospital Sant Joan de Reus, els acords per la qual es van prendre a l’abril.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha celebrat que «amb això, tanquem el full de ruta amb els objectius assolits». Tot plegat repercutirà en una reducció del deute municipal d’aproximadament 60 milions d’euros. L’alcalde valorava que «l’Ajuntament de Reus no posa un punt final a la història de l’Hospital sinó un punt i seguit» i assegurava que «potenciem el treball en xarxa, assegurem la presència de la recerca i la universitat, mantenim la cartera de serveis i posem les bases per fer possible la seva ampliació». «Garantim l’operativitat del nostre Hospital», ha conclòs, dient que «la ciutadania seguirà tenint un hospital amb grans professionals».

Al seu torn, la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, ha expressat que «aquestes són unes setmanes molt transcendents i històriques per a la ciutadania, l’Ajuntament i l’Hospital» i ha subratllat que el centre sanitari «és i seguirà sent de Reus». Llauradó, que repassava el periple viscut des que, l’any 2016, el Sant Joan tanqués l’exercici amb un dèficit de prop de 4 milions d’euros i incorregués en causa de dissolució –un escenari que s’ha donat repetidament des de llavors amb 3 milions, 111.000 euros i 142.000 euros– fins a arribar al conveni que ha avalat el traspàs a l’EDP Salut Sant Joan de Reus-Baix Camp, ha apuntat que «encetem una nova etapa que albira un futur ple d’oportunitats per a l’Hospital, cridat a ser un dels de referència del país».

Els acords que s’han de prendre

Tal com ha detallat avuiel govern, els acords que resten per prendre aquests dies passen per la resolució del contracte d’arrendament de l’Hospital, la renúncia al dret de superfície de l’edifici del Sant Joan –a l’excepció de l’aparcament subterrani– i la formalització del préstec que la Generalitat concedirà a Reus Serveis Municipals amortitzar anticipadament el préstec sindicat de 27,5 milions d’euros així com la formalització de la novació del préstec bilateral pel qual la nova EDP se subroga en la posició de Reus Serveis Municipals. Aquest últim pas tindrà lloc en el mateix acte en què es formalitzi el traspàs de titularitat de l’hospital. També resta fer una ampliació de capital de Reus Serveis Municipals per part de l’Ajuntament mitjançant una aportació no dinerària, amb la consegüent modificació estatutària, i formalitzar un conveni de finançament per transferències de capital pel valor equivalent a la bonificació de l’IBI de l’Hospital no meritada durant el període 2021-2024.

Subirats ha valorattambé, al moment de fer públic el calendari del desenllaç del traspàs, que «vam prendre un compromís davant de la ciutadania i podem dir que el dia 22 serà realitat». «No és un acord menor i té una transcendència molt gran en molts àmbits», ha afegit, i recorda que l’Hospital «té uns 1.000 treballadors, un pressupost anual de més de 140 milions i és un equipament de referència a Catalunya que dona servei assistencial a més de 200.000 persones».

tracking