Diari Més

Economia

Els viatges de feina rescaten els hotels de Reus en un juliol amb escàs turisme

Tots els establiments han obert, a l’espera només del Gaudí, i afronten un inici de temporada on «els clients venen per treballar»

Un dels clients de l'Hotel Reus Park, ahir a la recepció.

Els viatges de feina rescaten els hotels de Reus en un juliol amb escàs turismeOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La recent obertura del Reus Park, aquest 1 de juliol, ha completat la posada en marxa de la pràctica totalitat dels hotels de Reus, amb l’excepció del Gaudí que no preveu reactivar-se durant el juliol i es plantejarà fer-ho a partir de l’agost o el setembre. L’Hotel NH Ciutat de Reus, el Reus Centre i el Brea’s accepten reserves, igual que el Reus Park, adaptats a les mesures de seguretat i higiene que la COVID-19 imposa. En general, el sector a la ciutat aguanta aquests inicis de l’estiu «gràcies als treballadors, als viatges de feina, que ara mateix ens donen la majoria dels clients», a l’espera que l’agost porti de la mà un increment de turistes, explica Magdaleno Pareja, el director de l’Hotel Reus Park.

La paràlisi laboral que l’estat d’alarma va provocar pot haver allargat fins al juliol moviments de treballadors que han de fer gestions per força en persona i que no van poder realitzar-les al seu moment. Per això, estan entrant «empleats d’empreses que han de passar una nit o dues a la ciutat i que s’han convertit en el públic principal» en una època de l’any en què «ens hauríem de trobar amb tot ple i no és el cas, i costa d’assimilar».

Les estades d’oci i de descans es concentren fins ara «en divendres i dissabte, que és quan hi ha més entrades», indica Isabel des de la recepció del Reus Centre, que va tornar a registrar activitat l’1 de juny. Per norma, els visitants es mouen amb reserves molt d’última hora, el dia abans o la mateixa nit de l’arribada, i són «majoritàriament catalans» o d’altres punts de l’Estat. La decisió de sortir o no de vacances «probablement es pren en l’últim moment, segons com es vegi la situació, i no amb tota l’antelació amb què es feia abans», afegeix Pareja. Amb tot, «aquest cap de setmana sembla que sí que hi ha hagut una mica més de gent que abans».

Al Brea’s Hotel «estem treballant amb una mitjana del 50 o el 60%» i «tenim bastants clients d’empresa amb els quals ja treballàvem habitualment, segurament una mica més dels que seria normal, així que potser entre setmana no depenem tant del turisme com altres anys». Obert des del dia 7 de juliol, l’establiment ha patit alguna cancel·lació puntual de visitants que van preferir canviar de destinació després de conèixer que s’implantaria l’obligatorietat de portar la mascareta. Amb tot, «cada estiu acostumem a rebre força turisme nacional i francès, especialment en cap de setmana, i la proporció està sent similar», i «ara que hi ha molta gent que opta per moure’s en cotxe, pensem que podem ser una molt bona opció», expliquen des del Brea’s. Amb la incertesa de l’escenari que dibuixaran, ara, els rebrots al territori, «tot i que anem treballant, voldríem que l’ocupació comencés a augmentar ja».

Pel que fa als preus, són «similars» o «una mica més baixos, però no significativament». El fet que gairebé tots els establiments hagin decidit reobrir –tot i que encara amb plantilla als ERTO– obliga a un repartiment del negoci, que enguany serà menor. El que falta per tornar és l’Hotel Gaudí, que ha tancat els accessos per seguretat i esperarà un moment més propici.

Tornar després de ser hotel salut

En la reobertura, tots els establiments han hagut de cenyir-se a nous criteris d’higiene i desinfecció. En el cas del Brea’s «vam haver de retirar, per exemple, les cortines de tela, deixem el mínim de coixins a l’habitació i facilitem les mantes quan el client ens les demana». També «a la cafeteria, es fa servir desinfectant» i «es garanteix que tot sigui molt segur per a tothom».

Particular és el cas del Reus Park, que va ser un hotel salut en el moment més cru de la pandèmia. El seu director explica que «per la proximitat a l’Hospital Sant Joan i pel volum d’habitacions, que són 110, i, perquè l’hotel només té sis anys vam poder fer aquella funció i va ser molt agradable poder aportar el nostre gra de sorra». Un cop el servei va finalitzar, les instal·lacions es van desinfectar completament i ara hi ha «gels, pantalles, res de papers, distàncies, comandaments precintats i distància, tot el necessari».

tracking