Diari Més

Sant Pere

Punt final a una Festa Major «estranya» i amb celebracions «espontànies»

El regidor de Cultura, Daniel Recasens, defensa que «hem intentat mantenir tot el que es podia des d’un grau de responsabilitat pròpia del servei públic»

Un dels moments de la professó per l'interior de la Prioral.

Punt final a una Festa Major «estranya» i amb celebracions «espontànies»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Festa Major de Sant Pere 2020, probablement, la més atípica de totes les edicions, ha arribat a la seva fi amb una tronada aèria al barri del Carme que s'haencès quan el bust del reliquiari de Sant Pere s'ha aturat a les portes de la Prioral on s'ha realitzat el solemne ofici concelebrat i una professó per la nau central. Amb tot, els actes d'avui dilluns s'han tancat amb la il·luminació del Campanar i el Ball de Gralles amb Canya d’Or, també a dalt del Campanar.

Per al regidor de Cultura a l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, aquest Sant Pere ha deixat una sensació «molt estranya», «gens natural». «Crec que el que ens havíem proposat, que era poder dibuixar un Sant Pere que permetés tenir unes determinades activitats, uns mínims, ho hem aconseguit», detalla Recasens al Diari Més, tot i que afegeix que «això no fa que tinguem un Sant Pere com cal, la sensació no deixa de ser d’una certa tristesa». Un sentiment que ha estat marcat per aquest distanciament dels reusencs dels actes celebrats, ja que «no hem volgut posar la ciutadania com a espectadors, sinó com a participants, però tenint en compte que no hi ha hagut aquells actes que són especialment participatius, hi ha hagut una mica de separació», argumenta Recasens.

Alguns reusencs s’han qüestionat si des del consistori s’ha treballat bé la proposta de la Festa Major, però el regidor de Cultura es mostra explica que «el programa que nosaltres dibuixem és aquell que és factible i possible en termes de responsabilitat», i afegeix que «una Festa Major no s’improvisa, el que tocava fer i no s’ha fet és perquè no es podia. Les terrasses es veuen com es veuen i les sensacions són les que són, però és el dibuix de programa que tocava, tot i que sap greu».

«No hem volgut prohibir res»

El dia de Sant Pere ha començat amb la Guàrdia Urbana aturant un grup de grallers que s’havien disposat a realitzar les tradicionals matinades, tot i que al programa, aquestes estaven previstes que es fessin, només, des del Campanar. El grup, una dotzena de músics, ha decidit anar al carrer, com és tradició i respectant les distàncies de seguretat, per fer les matinades, però al carrer Monterols s'han topat amb una patrulla de la Guàrdia Urbana que els ha obligat a parar.

Tant l’alcalde, Carles Pellicer, com el regidor de Cultura, Daniel Recasens, s'han posat en contacte amb els grallers per lamentar els fets i convidar-los a seguir amb les matinades, segons apuntaven des del consistori. Cap al migdia, els grallers han tocat a la plaça del Mercadal on diferents entitats s'han reunit per fer els tradicionals balls de Sant Pere, tot i que en aquesta ocasió sense cap element del Seguici Festiu i vestits de carrer.

Sobre aquests fets, Recasens diu que «és una cosa que al final tots trobem a faltar i cadascú, per la seva banda, l’ha posat sobre la taula d’una manera o altra, amb celebracions espontànies». «Nosaltres no hem volgut prohibir res, al contrari, hem intentat mantenir tot el que es podia des d’un grau de responsabilitat pròpia del servei públic», defensa el regidor de Cultura, qui afegeix que no han trobat cap inconvenient a «aquells que han volgut fer de més, si ho han fet amb responsabilitat i solidaritat amb altres elements o col·lectius del seguici». Sobre una tronada que han fet petar aquest al matí al Mercadal, Recasens etziba que «des del servei públic no podem organitzar un acte en el qual les persones s’agrupen com ho han fet, almenys des de la responsabilitat pública».

L’única tronada

Al punt de les 18.30 h. s'ha iniciat el solemne ofici concelebrat a la Prioral, presidit per l’arquebisbe Joan Planellas, en un temple que, per complir la distància de seguretat, estava lluny de fregar el ple, tot i que ha comptat amb més assistents que el dia anterior. Una vegada celebrat el solemne ofici, el bust reliquiari de Sant Pere ha iniciat la professó per la nau central de la Prioral, fins a arribar a la porta. Una vegada allí, s'ha deixat sentir la primera i única tronada oficial d’aquesta Festa Major, una tronada aèria que s'ha iniciat al barri del Carme i que ha posat el punt final a aquesta celebració de Sant Pere 2020 tant «estranya» i amb celebracions «espontànies».

La professó per l'interior de la Prioral.

Punt final a una Festa Major «estranya» i amb celebracions «espontànies»Olívia Molet

La col·locació del bust de Sant Pere i la tronada.

Punt final a una Festa Major «estranya» i amb celebracions «espontànies»Olívia Molet

tracking