Diari Més

Sant Pere 2020

La Prioral copa els pocs actes presencials de la Festa Major de Sant Pere

Una vigília atípica amb records d’anys anteriors i unes Completes sense el Seguici Festiu dona pas al darrer dia d’una celebració confinada

Celebració del solemne ofici de Completes

La Prioral copa els pocs actes presencials de la Festa Major de Sant PereOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Aquest Sant Pere el recordarem sempre». Ja ho avisava Coia Ballesté en el seu pregó que va encetar una Festa Major de Sant Pere del tot inusual, amb pràcticament cap acte presencial, algun de virtual i molts records i reemissions d’edicions passades. La vigília de Sant Pere no va ser una excepció i la prioral va copar els pocs actes presencials que van tenir lloc ahir.

La vigília va començar amb els tradicionals tocs de festa des del Campanar i va continuar al migdia amb un concert vermut amb la Banda de la Festa Major que es va poder seguir per les xarxes socials de Reus Cultura, un canal que en els darrers dies ha compartit també molts altres actes virtuals de la Festa Major, com ara la cercavila del Canó de les Festes o els Cóssos, que enguany va guanyar la colla del Basilisc. El diumenge també es van poder veure els parlaments del Ball de Gitanes i el Ball de Pastorets, tot i que també es va haver de fer de forma virtual, a través de les xarxes socials de la Coordinadora de Danses Tradicionals.

A la nit va arribar un dels moments que havien de ser els més esperats pels reusencs, l’anada a Completes que havia de portar els diferents elements del Seguici Festiu fins a la porta de la Prioral de Sant Pere per celebrar, al seu interior, el solemne ofici de Completes. Enguany, però, l’únic que s’ha pogut realitzar ha estat el Solemne ofici de Completes, i amb una Prioral pràcticament buida, amb els pocs assistents mantenint les distàncies de seguretats als bancs de la Prioral. Enguany, el Solemne Ofici ha estat presidit pel Monsenyor Víctor Mosquera Ramos, vicari de la Prioral i la Puríssima Sang, i rector de la parròquia de l’Assumpció d’Alcover, amb l’antiga capa pluvial, peça reservada per aquest acte, confeccionada i regalada a la Prioral durant la primera meitat del segle XX.

Com és habitual, l’acte va començar amb el cant dels Goigs que van donar pas a l’obertura de l’arca de l’altar major, on es guarda el bust reliquiari amb la imatge de Sant Pere, amb tres panys. Les claus que obren l’urna són custodiades pel prior, l’alcalde de Reus i un dels preveres de l’Arxiprestat que, com marca la tradició, ahir van cedir-les per poder obrir l’arca.

Abans, però, també va tenir lloc la tradicional encesa de la Teiera, un antic costum que ha perdurat fins a l’actualitat en record del foc de les teieres en dies de festa, i que va aplegar un petit grup de reusencs que no van voler perdre’s aquest acte. A més, els Xiquets de Reus, seguint la tradició, també van realitzar el seu pilar caminant, tot i que en aquesta ocasió va ser ben diferent, ja que els grallers van tocar a la plaça del Mercadal mentre des d’un dels edificis de la plaça, els Xiquets despenjaven una lona de grans dimensions amb un pilar dibuixat.

Tronada aèria al Carme

Les Tronades són uns altres dels actes que s’han trobat a faltar enguany per Sant Pere, per tots els reusencs, però especialment per aquells que havien de ser els encarregats d’encendre-les. Tot i que aquestes tronades no s’han pogut fer per motius de seguretat, el barri del Carme sí que en celebrarà una d’aèria aquesta tarda que «durarà uns 3 o 5 minuts», segons explica el president de l’Associació de Veïns del Carme, Josep Machado, qui detalla que «és la primera vegada que es fa una tronada d’aquestes i l’Ajuntament ha decidit que es faci al barri del Carme». La tronada es farà després del solemne ofici celebrat a la Prioral, al voltant de les 19.30 h. a la zona blava de Sant Francesc. Aquest indret permetrà regular l’accés de la ciutadania per tal d’evitar que hi hagi una massificació.

Moment de l'encesa de la Teiera a la Prioral.

La Prioral copa els pocs actes presencials de la Festa Major de Sant PereOlívia Molet

tracking