Diari Més

Mobilitat

La zona blava del centre de Reus és la que més demanda té de mitjana

Les àrees de Martí Folguera, Llibertat i Gaudí, i Sardà i Cailà són les que més s’utilitzen superant el 70% de l’ocupació

La zona de la Llibertat té una ocupació mitjana del 80%, la segona més alta de la ciutat.

zona blava llibertat Reus, aparcamentOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reus té, segons les darreres dades de l’Idescat, 51.858 cotxes, 9.185 motocicletes i 10.122 furgonetes i camions que, sumats als habitants dels municipis de l’entorn, cada dia busquen alguna plaça d’aparcament a la capital del Baix Camp. A banda de les diferents zones blanques repartides per la ciutat, pàrquings dissuasius, pàrquings municipals i privats, el municipi també disposa de 1.737 places de zona blava, i les més demandades es troben totes al centre de la ciutat, superant el 70% de l’ocupació.

Des del consistori detallen que «després de sis anys consecutius amb pèrdua d’usuaris, el 2018 i 2019 es va recuperar una tendència a l’alça». En total, durant l’any passat van estacionar a les diferents àrees blaves de la ciutat un total d’1.891.291 usuaris, una xifra que suposa un increment del 3,12% en relació amb l’exercici anterior. Els números mantenien la crescuda en els primers mesos de l’any, al voltant d’un 1% respecte al 2019, però amb la crisi del coronavirus aquesta dada s’ha estancat durant els mesos de confinament en els quals el consistori ha deixat estacionar gratuïtament a la zona blava per evitar una rotació innecessària de vehicles.

D’aquestes 1.737 places de zona blava de les quals disposa Reus, 683 són les que es troben als diferents carrers de la ciutat. D’aquestes, les més sol·licitades estan al centre i, en concret, són la zona Martí Folguera, que té una ocupació mitjana del 90%, la zona de la Llibertat i Gaudí, amb una ocupació del 80%, i el Mercat Central, on la zona Sardà i Cailà té una ocupació del 70%.

D’altra banda, pel que fa als aparcaments a l’aire lliure que també són de pagament, els més sol·licitats són els de la Riera Miró i Sant Francesc, amb una ocupació mitjana del 75%. En aquest cas, les places d’aparcament en aquestes àrees i solars conformen un total de 1.054 llocs d’estacionament. D’aquestes, les places més recents són les que es troben a Sant Francesc, que té un total de 113 llocs d’aparcament amb de les quals 76 van entrar a funcionament a principis de mes amb la creació del nou aparcament al barri del Carme, tot i que aquest és provisional, ja que resta a l’espera de l’execució dels diversos projectes d’equipaments i d’habitatge protegit que l’Ajuntament i la Generalitat tenen previst promoure en aquesta zona del barri.

Un 56% de mitjana a l’hospital

Una altra de les zones noves d’aparcament regulat és la que es troba a l’Hospital Sant Joan, un indret en el qual fins al desembre de l’any passat es podia aparcar gratuïtament, ja que no era més que un descampat, però que el consistori va remodelar pavimentant-lo i establint una tarifa de 4 euros el dia a partir del desembre passat. La decisió va resultar molt polèmica, ja que molts habitants no trobaven bé que fessin pagar per aparcar al costat de l’hospital, ja que la majoria d’usuaris l’havien de fer servir per anar al centre hospitalari, fos per una emergència o una visita rutinària.

El cert és que en els primers mesos d’entrar en funcionament, des del consistori confiaven a arribar al voltant dels 500 usuaris al dia, una xifra que havien obtingut a través d’un estudi inicial de demanda, però, segons indiquen fonts municipals, «des que va començar a funcionar presenta una demanda superior a la prevista, amb uns 700 usuaris al dia, amb una ocupació mitjana del 56%». Aquesta nova àrea d’aparcament disposa d’un total de 322 places que, durant bona part del dia, es troben totes ocupades a causa del gran volum de persones que mou l’hospital de la capital del Baix Camp.

L’app i les tarifes

D’altra banda, en la tendència de creixement dels usuaris de les diferents àrees i zones blava de la ciutat, també va de la mà amb l’ús de l’app per pagar el servei d’aparcament que situen al voltant del 25% el total de pagaments. Des de l’Ajuntament recomanen l’ús d’aquesta aplicació per «la seva comoditat, perquè és una eina que garanteix que no ens excedim del temps d’aparcament autoritzat i que paguem pel temps just d’aparcament».

Cal recordar que les places d’aparcament tenen diferent tarifes en funció de la seva zona. L’A té un preu d’1.85 euros la primera hora i d’1.10 euros 30 minuts; a la zona B la primera hora costa 1.60 i la segona 1.20; a la C, costen 1.45 i 0.95. La zona taronja D permet estacionar fins a 4 hores amb un preu màxim de 4.50, i a 1.50 la primera hora, mentre que la E permet estacionar 4 hores per 3.40 euros, amb la primera hora per 1.20. Finalment, la zona groga H, amb un màxim diari de 2 euros.

tracking