Diari Més

Sant Pere

Coia Ballesté apel·la a l'emoció en un pregó marcat pel coronavirus

La periodista reusenca ha volgut retrocedir en el temps per recordar un Mercadal ple a vessar

La periodista Coia Ballesté simulant encendre la Tronada i un home recreant amb moviment i so l'esclat d'un dels mascles del moment àlgid de l'acte.

Coia Ballesté apel·la a l'emoció en un pregó marcat pel coronavirusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Animem-nos i sobretot, malgrat les circumstàncies, molt bona Festa Major». Així ha començatel discurs la pregonera d’enguany, la periodista reusenca Coia Ballesté, qui, molt emocionada, ha volgutrecordar tots els bons moments que, any rere any, ha deixat la plaça del Mercadal plena a vessar durant la Tronada.

«Aquest és un any que recordarem per sempre, que ens canviarà i ens ha canviat les nostres vides», ha ditBallesté, qui ha afegitque «voldria que el saló de plens estigués ple a vessar, voldria sentir de fons la remor de la plaça frisant per l’espetec irresistible de la Tronada, voldria no haver estat confinada i no haver hagut de fer una vida virtual». Per aquest motiu, la pregonera ha volgutrecordar com acostuma a estar la plaça del Mercadal en un dia tan assenyalat com aquest. Després d’imaginar-se com estaria, ha sortital balcó, per comprovar amb els seus ulls, que no hi havia pràcticament ningú a la plaça, en comparació a altres anys, excepte un grup de persones que han aplauditengrescades quan han vistla periodista sortir pel balcó de l’Ajuntament.

Com no podia ser d’una altra manera, la periodista ha volgutdedicar el pregó a totes les persones que han patit durant la Covid-19, ja sigui per la pèrdua d’un familiar, per la crisi econòmica que està comportant o perquè l’ha desmoralitzat, i també ha comparat aquesta pandèmia amb d’altres que ha patit la capital del Baix Camp i que tantes similituds han deixat.

«L’any de la no Tronada»

Per qualsevol reusenc, ser el pregoner de la Festa Major de Sant Pere és tot un orgull, però, sense la Tronada, no és el mateix. És per aquest motiu que la pregonera, sense dubtar-ho, ha reivindicatla seva Tronada. «Enguany no la podíem fer per responsabilitat col·lectiva, n’estic segura, però la farem perquè no hi ha res comparat a això», ha assegurat, i ha afegitque «reclamo encendre una Tronada, i esperaré durant tot aquest any». Una reivindicació que l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha acceptati ha afirmatque «per a una reusenca, encendre la Tronada és un honor, un honor que vostè prendrà aviat, tant com sigui possible. La pregonera d’enguany encendrà la pròxima Tronada que es faci a Reus».

Així doncs, Coia Ballesté, segons ha asseguratel batlle, podrà encendre la pròxima Tronada que tingui lloc a Reus, tot i que avui la pregonera ha hagutde conformar-se en recordar les Tronades anteriors. No només això, Ballesté, fent valdre la seva professió, ha volgutretransmetre la Tronada de 1929, la primera de les que es tenen imatges, per fer una crònica de «l’any de la no Tronada». Un cop acabat el pregó, com és habitual, la pregonera ha recollitla vara amb el seu nom, però sense data d’encesa de la Tronada, que li inscriuran quan l’hagi efectuat. Una vegada entregada la vara i el ram de flors, la periodista, acompanyada per les autoritats municipals, s'ha disposata encendre la Tronada a la plaça del Mercadal, una de ben diferent, amb diverses persones ubicades on haurien de ser-hi els mascles de la Tronada i amb un grup de nois al moment àlgid, per recrear amb moviment i crits el que hauria d’haver estat la Tronada que donés inici a la Festa Major de Sant Pere 2020.

tracking