Diari Més

Via pública

L'Ajuntament de Reus manté els àmbits segurs per a vianants fins a l'agost

Tres carrers de la ciutat mantindran la prohibició de vehicles en les franges horàries de la tarda

Una família passejant per la calçada al carrer Escultor Rocamora ahir a la tarda.

L'Ajuntament de Reus manté els àmbits segurs per a vianants fins a l'agostOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La regidoria d’Urbanisme de Reus ha decidit mantenir durant tot el mes de juliol els àmbits segurs per a vianants, una mesura que es va posar en marxa a principis de juny per evitar contagis durant el progressiu desconfinament de la població de Reus. Una decisió que, des d’un primer moment ja es va avisar que seria temporal i revisable. De fet, en un començament la mesura havia de durar fins ahir, diumenge, però l’Ajuntament ha decidit allargar-la, de moment, un altre mes.

Així doncs, tres carrers de la capital del Baix Camp mantindran l’ús exclusiu per a vianants en les franges horàries de la tarda. Concretament, el raval de Santa Anna, el tram inicial del carrer de Sant Llorenç i el carrer de l’Escultor Rocamora seguiran sent d’ús exclusiu per vianants entre les 18.30 i les 21.30 h. de dilluns a diumenge, una franja en la qual des del consistori han observat que és quan hi ha més afluència de gent a la via pública. Inicialment, la mesura també incloïa dos carrils de l’avinguda de Sant Jordi, però una setmana després de posar-se en marxa, es va decidir reobrir al trànsit, ja que hi havia poca concentració de vianants i, per tant, es podia respectar bé la distància de seguretat per reduir el risc de contagis, el principal objectiu d’aquesta mesura.

La decisió de tancar aquests carrers, presa el passat 5 de juny, s’emmarcava en l’actual situació sanitària i va sorgir del treball de la Comissió d’Entorn Urbà post Covid-19, que va avançar un dels punts previstos en el Pla d’Acció Municipal, la «promoció d’una mobilitat sostenible, saludable, eficient i segura». En aquest sentit, aquests carrers s’adeqüen a les noves instruccions en relació amb la distància física entre persones que, a partir d’avui, amb motiu de l’etapa de la represa, es fixa en 1,5 metres.

Model de ciutat

En el moment d’anunciar aquesta acció, ja es va avisar que passat els primers 15 dies es revisaria per analitzar si allargar el període o no. En el seu dia, la regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui, va apuntar que «Reus, com totes les ciutats, ha viscut una pacificació del trànsit sobtada per la COVID-19 i el confinament de la població» i va recordar que «això ha tingut efectes positius en alguns aspectes, com la reducció dels vehicles fins a un 50% i la baixada de la contaminació». «Són passos ferms», deia, «cap a una normalitat sostenible i una millor qualitat de vida».

A més, també van dissenyar un itinerari circular de carrils bici que hauria d’entrar en funcionament al juliol i tindrà una durada indeterminada. Berasategui detallava a principis de juny que aquest itinerari segur i circular que s’activarà al juliol «aprofitarà carrils bici ja existents i en crearà de nous en convivència amb els vehicles». Els nous carrils «discorreran per la calçada i faran reduir la velocitat dels trams per on passin fins als 30 quilòmetres per hora». Així, «ampliarem la xarxa de carrils bici i avançarem de manera tàctica en el desplegament del Pla de la Bici tot i que les mesures seran sempre provisionals i revisables». Els desplaçaments a peu i en bicicleta «són els sistemes de mobilitat més recomanats per a la protecció de la salut de la ciutadania i que generen menys risc de contagi durant la pandèmia». Aquestes són dues mesures provisionals, circumscrita a la pandèmia, però que no amaguen l’oportunitat de reflexionar sobre el model de mobilitat i d’ús d’espai urbà que vol la ciutat, de cara a la futura revisió del Pla de Mobilitat Urbana de Reus. Una oportunitat que el consistori no ha volgut deixar escapar amb la conseqüent reducció de vehicles a la via pública que ha permès redefinir, provisionalment, la ciutat.

tracking