Diari Més

Salut

Banco Farmacéutico ultima les negociacions per implantar-se a Reus

L’associació sense ànim de lucre es va constituir l’any 2007 per millorar la salut de persones en situació de vulnerabilitat i ja treballa al territori

Una de les donacions que l'entitat va realitzar a la demarcació durant la pandèmia de la Covid-19.

Banco Farmacéutico ultima les negociacions per implantar-se a ReusCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’associació sense ànim de lucre Banco Farmacéutico es troba en converses amb l’Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona i el Col·legi Oficial de Farmacèutics per a implementar el projecte a la ciutat. Segons detallen des de l’associació a Diari Més, «l’acollida del projecte ha estat molt satisfactòria i tots els organismes estem estudiant la manera d’implicar-se per arribar al nombre més gran de pacients que es puguin beneficiar amb aquest projecte».

El projecte de Banco Farmacéutico, que va constituir-se a l’Estat l’any 2007 i és declarat d’Utilitat Pública, neix per afavorir la inclusió social de les persones que viuen en situació de vulnerabilitat a través de la millora de la seva salut, promovent una cultura col·laborativa que permeti obtenir ajudes per respondre a les seves necessitats de medicaments i productes sanitaris. Des de l’associació posen en valor la seva tasca, ja que «en els últims anys, la pobresa farmacèutica està sent una realitat més visible en la nostra societat a causa del nombre de persones que viuen en situació de pobresa i risc d’exclusió social», i argumenten que «cada vegada són més les persones que, per mancança de recursos, es veuen forçades a renunciar a serveis i béns bàsics». Aquest és el cas dels medicaments que moltes famílies deixen d’adquirir per falta de recursos, deixant de banda tractaments per poder fer front a altres despeses de necessitat i aquí és on entra en funció el Banco Farmacéutico. De fet, el Baròmetre Sanitari del CIS del 2018 alertava que el 3% de les persones de l’Estat han deixat de prendre medicaments perquè no se’ls poden permetre per motius econòmics.

Donacions durant la Covid-19

Aquesta organització pren encara més rellevància amb l’actual crisi sanitària, que ha posat contra les cordes a moltes més famílies a causa de les conseqüències econòmiques que ha comportat. Aquesta crisi, també ha provocat que l’organització encara no s’hagi instal·lat a Reus, ja que les converses estan obertes des de començaments d’any però han quedat paralitzades per la Covid-19. «De moment, la passa endavant és que l’Ajuntament veu amb bons ulls l’inici de l’activitat, que encara no té data, i estem ultimant els detalls per firmar un conveni amb ells», argumenten des de Banco Farmacéutico.

Tot i que encara no s’han pogut instal·lar, des de l’organització detallen que ja han col·laborat amb diferents hospitals del territori, com ara l’Hospital Joan XXIII i Santa Tecla, de Tarragona, on també estan treballant per implementar-se. «Ens hem multiplicat en proporcionar ajuda a personal sanitari i material a col·lectius vulnerables, albergs amb persones sense sostre i famílies especialment afectades per la necessitat que ha causat l’emergència sanitària», expliquen des de l’entitat. En concret, van donar 600 unitats de barretes energètiques, 2.016 de gels energètics i 1.920 de begudes hipertòniques.

El programa que té l’objectiu de cobrir les despeses en medicaments a pacients que no poden pagar-los s’anomena Fondo Social de Medicamentos i es troba a les ciutats de Barcelona, Lleida, Saragossa i Madrid, i té previst situar-se també a Girona, Osca, Terol i Màlaga, a banda de Reus i Tarragona. El Fondo Social de Medicamentos va iniciar-se el 2015 i des del seu inici ha atès a més de 5.500 pacients, prestant ajudes econòmiques per valor de més de 750.000 euros i compta amb la col·laboració de més de 200 centres d’assistència primària del sistema nacional i de més de 500 farmàcies.

tracking